Main menu

header

874 2 2Urmăresc, de ani buni, tot ce apare nou pe piața muzicală de la noi, indiferent de genuri. Îmi scapă multe lucruri, dar încerc să fiu informat și ancorat în realitatea momentului, încerc să înțeleg încotro se îndreaptă moda și cum arată generația care vine din spate.

Rămân oripilat uneori, alteori îmi plac multe producții ori talente care au toate șansele să ajungă sus! Ei bine, o pepinieră de tineri plini de talent este în folclorul românesc, acolo unde se pare că e un alt aer, că e dorință de afirmare, autenticitate, implicare și multă dăruire!

Totuși, dintre aceștia mulți, pe care-i apreciez, de care v-am mai scris, pe care-i ascult și îi urmăresc, în sufletul meu se distinge o fată aparte, o voce care mângâie, la propriu, și care n-are cum să te lase indiferent. Este vorba despre Alexandra Chira! E un nume care se va impune cu prisosință peste ani, nu doar pentru că are glas aparte ori un chip frumos, coborât parcă din picturile lui Grigorescu sau Tonitza, ci pentru că are inteligență artistică și capacitatea de a modela percepțiile oamenilor prin opțiunile sale muzicale, prin activitate și prin felul exemplar în care alege de fiecare dată să se prezinte.

Educația îi este armă, fiind fiică de preot, având o formare temeinică, cu valori stabilite clar, crescând în dragostea de simboluri. A debutat când era mititică, la Tezaur Folcloric, la „Muguri de Tezaur“, fiind remarcată și încurajată de celebra realizatoare, un etalon al domeniului, doamna Marioara Murărescu.

De acolo și până azi a evoluat, a muncit pe brânci și a încercat să-și depășească propriile limite. Este câștigătoarea primei ediții a concursului TVR „Vedeta Populară“ și vă mărturisesc că de fiecare dată când îi aud vocea cântând doină sau joc, priceasnă sau orice altceva, mă liniștesc și mă transpun într-o lume în care glasul mă poartă pe palme, bucurându-mă deplin. Iar acest har nu-l are toată lumea. Nu toți reușesc cu timbrul și trăirea, cu sensibilitatea și simplitatea să-ți pună în suflet emoția.

Alexandra este absolventă a Facultății de Litere și actualmente studentă la Conservator, la Oradea. Reprezintă zona binecuvântată a Sălajului și parcă nu-i prea mult dacă spun că e pe urmele Doamnei Folclor Sava Negrean Brudașcu, ca simțire și ca dragoste din partea celor care o văd și o aud. Are mare atenție la repertoriu și desigur, la portul popular, încercând să promoveze doar simțiri veritabile, lucruri autentice, din care oamenii să poată extrage esență. Vorbește bine, este dezinvoltă, are mereu vorbele la ea și încearcă să se impună cu producții video de calitate, cu materiale profesionale.

Cred din suflet că Alexandra Chira este un model al generației sale, este deja o vedetă populară, modestă, simplă, cu bun simț cât pentru încă zece semeni, cu educație aleasă și cu măsură artistică. Iar toate astea la un loc, o pot duce departe, sunt sigur de asta.

Nu mai vorbesc de mierea pe care o are în fiecare interpretare. Aș putea sta ore întregi cu ochii închiși să o ascult cum cântă! Întâmplarea frumoasă este că Alexandra are o relație frumoasă, deja de vreo trei ani, cu un alt băiat talentat, din Făgăraș, și el câștigător al concursului TVR „Vedeta Populară“, Mihai Teacă! Și el e fenomen vocal, cu tehnică aparte, student la Conservator, pianist și fin cunoscător de emoții și de feluri de a transmite mesaje prin voce.

Amândoi au un viitor strălucit și sunt tare fericit că i-am avut în emisiunea mea de mai multe ori, iar momentul în care au cântat împreună celebra doină „Marie, Marie“, la „Drag de România mea!“ a fost momentul cu cea mai mare audiență din toate cele şapte sezoane de până acum!

Așadar, pentru cei care nu știți și vreți să descoperiți aceste talente speciale, căutați numele lor pe YouTube și veți fi surprinși! Pe Alexandra o veți putea revedea curând, la TVR 2, în aprilie, în noul sezon „Drag de România mea!“, cântând pricesne. Avem un viitor strălucit prin acești tineri, iar eu nu voi ezita nicio clipă să-i promovez și să le acord șanse!