Cum vă spuneam în numărul trecut al revistei, în fiecare magazin te întâmpina un om de zăpadă pufos, făcut din vată, chiar dacă acolo se vând pălării, costume de baie sau şlapi. În această atmosferă am avut şansa unor excursii superbe, căci ni s-au pus la dispoziţie un autobuz elegant şi un ghid simpatic. E un noroc, căci niciodată singur nu poţi vedea locurile cele mai interesante ale ţării respective. Primul popas a fost la intrarea unui formidabil templu hindus (foto 1), ceva total necunoscut pentru noi. O clădire înaltă, sub formă de piramidă, ornată cu sute şi sute de statuete în relief, foarte colorate. În interior, aceleaşi figurine sunt plasate ca un fel de altare la care se închină oamenii. Unii se rugau, alţii se odihneau, unul citea ziarul, domnea deci o atmosferă de pace.
Cel de-al doilea templu, mai mare şi mai impresionant, este templul lui Buddha. Te întâmpină obiceiul marilor muzee: nu intri în templu încălţat. Clădirea foarte mare are în interior un alt templu mai mic, cu multe statui de marmură ale lui Buddha. Legenda spune că aici se află, într-o raclă mică, unul dintre cei doi dinţi ai lui Buddha, rămaşi neatinşi după ce a fost incinerat. În fiecare zi, la ora 11:00, vizitatorii asistă la o slujbă şi apoi pot vedea mica raclă ascunsă sub un clopot uriaş. Liniştea este perfectă, întreruptă doar din când în când de sunetele cutremurătoare ale unui grup de călugări care bat cu putere în tobe.
Alături, într-o altă încăpere uriaşă, ne primeşte statuia lui Buddha în aur (foto 2), aflată la capătul unui culoar străjuit de alte statui ale lui Buddha din marmură, mai mici. De jur-împrejur sunt mii de flori de lotus, de toate culorile, şi flori de iasomie parfumată, căci nimeni nu intră aici fără a aduce superba ofrandă. La ieşire, sute de maimuţe ne-au înconjurat, căci ele sunt, se pare, credincioasele chiriaşe ale templului.
Rezervaţia de elefanţi (foto 3) e un loc extraordinar! Vizita a început în zori, când micii elefanţi sunt alăptaţi, ceremonie la care poate participa oricine. Urmează întâlnirea cu cel mai puternic dintre ei, un colos de câteva tone, iar alături, o turmă mare însoţită de puii mai mari şi de îngrijitori. Cu ei alături am însoţit turma la baie, iar spectacolul a fost foarte interesant. Ce credeţi? Ei se spălau peste tot cu trompa. Cine are curajul poate să se suie pe unul dintre ei şi să facă o plimbare.
Am mai vizitat apoi o minunată grădină botanică de plante medicinale. Ne-am întâlnit cu mimoza pudică, cea care la fiecare atingere îşi pleacă ruşinată capul. Cine dorea putea să facă şi un masaj. N-am ratat nicio vizită în junglă, unde echipa noastră a filmat un moment artistic. Vizita s-a încheiat acolo unde tsunami a făcut peste 60.000 de victime, iar alte 100.000 au rămas pe drumuri. Vegetaţia a acoperit tragedia, iar oficialităţile se luptă încă pentru a găsi o soluţie de cazare pentru cei rămaşi. Între timp, fiecare îşi construieşte mica sa locuinţă din resturi de tablă şi carton. Am pornit după cinci zile spre India cu amintiri foarte frumoase. Şi nu uitaţi, ceaiul de Ceylon este cel mai bun din lume!