de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Un diagnostic de cancer mamar vine cu multe întrebări dificile, dar una dintre cele mai importante este stadiul bolii, întrucât de acesta depind șansele de supraviețuire.
Read more: Stadiile cancerului mamarde Călin Popa şi Matei Udrea
Bărbaţii înalţi, mai puţin expuşi demenţei
Potrivit rezultatelor unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, bărbații mai înalți au, printre alte avantaje, și pe acela al unui risc mai scăzut de a dezvolta demență după o anumită vârstă. După centralizarea datelor a peste 660.000 de persoane născute între anii 1939 și 1959, pentru care înălțimea a fost pusă în relație cu mediul de viață, statutul social, educația și nivelul de inteligență, experții au stabilit că cu fiecare șase centimetri în plus la înălțime, riscul de demență scade cu zece procente.
Read more: Stiri sanatoasede Călin Popa şi Adrian Barna
Flora intestinală poate încetini evoluţia bolii Parkinson
În cadrul unui studiu care a reliefat o dată în plus importanța menținerii unei flore intestinale sănătoase, experții de la universitățile scoțiene din Edinburgh și Dundee au reușit să pună în evidență capacitatea uneia dintre bacteriile care asigură buna funcționare a stomacului de a încetini evoluția bolii Parkinson, iar în unele cazuri chiar să facă afecțiunea reversibilă. Astfel, Bacillus subtilis are capacitatea de a stopa formarea nodurilor toxice care împiedică fluxul de dopamină, substanță esențială pentru coordonarea mișcărilor.
Read more: Stiri sanatoasede Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Read more: Romania frumoasade Adrian Barna
Richard Stephen Dreyfuss s-a născut la 29 octombrie 1947, în Brooklyn, New York, fiul activistei pentru pace Geraldine Robbins și al avocatului Norman Dreyfuss. Bunicii săi paterni erau imigranți evrei austro-ungari, iar familia mamei era tot de sorginte evreiască, refugiată din Rusia după instaurarea puterii bolșevice, în 1917, numele de familie Dreyfuss având originile în dialectul idiș. Richard și-a petrecut o parte a copilăriei în Brooklyn și în Bayside, Queens, înainte de a se muta la Los Angeles, California, împreună cu familia, la vârsta de 9 ani. A mărturisit că mama i-a fost cel mai bun prieten, dezvăluind că puteau vorbi deschis despre orice şi că de la ea a învăţat o mulţime de lucruri despre femei şi despre sex. Asta nu l-a împiedicat să ajungă maniaco-depresiv la 14 ani.
Read more: Richard Dreyfuss, succes „de gradul trei“de Andrei Dicu şi Daniel Alexandrescu
NASA a anunţat rezultatul unei noi măsurători a vitezei de expansiune a Universului, care ar putea să ne aducă în faţa unei noi enigme. Pentru a găsi, însă, cheia problemei, trebuie să ne întoarcem în timp, către începutul secolului al XX-lea…
Read more: Descoperire uluitoare a NASA: Expansiunea Universului contrazice teoria Big Bang-uluide Roxana Istudor
Vitamine împotriva ochilor uscaţi
Senzația de ochi uscați este tot mai des răspândită în lumea modernă din cauza ritmului alert de viață, a poluării și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. În acest context, există o serie de vitamine care pot ajuta la combaterea acestui sindrom, anunță medicalnewstoday.com. Pe lângă dieta potrivită, este necesar ca în meniul zilnic să existe vitaminele A, C și E (previn macularea), vitamina B împotriva cataractei, minerale ca zincul, precum și Omega 3, care reduce iritația la nivel ocular.
Iernile blânde aduc alergiile timpurii
Foarte multe persoane care suferă de alergie manifestă simptomele care îi trimit la medic cu atât mai devreme cu cât iarna este mai blândă, arată „HealthDay News”. Polenul și mucegaiul, ca primi factori declanșatori, pot continua să se dezvolte și să se împrăștie dacă anotimpul rece permite aceste procese, ceea ce generează alergii și în lunile considerate de iarnă plină. „Arborii sunt producători mari de polen care circulă pe distanțe apreciabile la cea mai mică briză”, avertizează medicul Jennifer Caudle, de la Universitatea Rowan, din Stratford.
Leneşii sunt mai inteligenţi
Oamenii care sunt mai leneși tind să aibă un coeficient mai mare de inteligență decât semenii lor mai activi, arată un studiu ale cărui rezultate au fost publicate de „The Independent”. Argumentația cercetătorilor este aceea că oamenii cu un IQ mai mare se plictisesc mult mai greu decât ceilalți, ceea ce îi determină să petreacă mult mai mult timp pierduți în gânduri. De cealaltă parte, cei activi au nevoie de stimulente externe pentru a-și menține creierul în formă, arată autorii studiului derulat la Universitatea Gulf Coast, Florida.
Vorbirea anunţă bolile neurologice
Cercetătorii americani sunt pe cale de a finaliza un sistem cu ajutorul căruia să poată detecta din timp apariția unor afecțiuni neurologice degenerative cu ajutorul schimbărilor sesizabile în vorbire, notează BBC. Folosind tehnologie de ultimă generație și o serie de algoritmi specifici, specialiștii implicați în proiectul denumit „Canary Speech” speră să poată ajuta la diagnosticarea mai din vreme, bazându-se pe particularități ale frazării și utilizării cuvintelor, a unor afecțiuni cum sunt Parkinson, demența sau Alzheimer.
Yoga în loc de pastile antidepresie
Posturile yoga și anumite exerciții de respirație sunt suficient de benefice încât să poată înlocui cu succes medicamentele prescrise în cazurile de depresie, arată un studiu derulat de Centrul Medical din Boston, în special în cazul persoanelor pentru care medicația nu a fost de mare ajutor. „Aceste exerciții acționează ca declanșatori ai unei stări de bine la nivelul creierului”, argumentează doctor Alan Manevitz, de la Spiltalul Lenox Hill, New York.
de Monica Beleneş
Nu doare și nu deranjează luni sau chiar ani buni, dar când lovește poate fi fatal, nu atât fizic, cât psihic. Virusul HIV, cauza bolii SIDA, poate fi asimptomatic și confundat cu alte afecțiuni, deoarece febra, durerile de cap, oboseala, durerile musculare, iritațiile pe piele, stările de vomă, amețelile sau scăderea în greutate se întâlnesc în mai multe cazuri. De aceea testarea sangvină este absolut necesară o dată pe an. Asta susține și Cristina Fierbinţeanu (foto), psiholog la centrul ARAS (Asociația Română Anti-SIDA), care se confruntă frecvent cu mii de cazuri de persoane seropozitive.
Read more: Cristina Fierbinţeanu, psiholog de teren la ARAS: „Speranţa de viaţă pentru cei cu HIV este doar...de Dana Purgaru
Adormiţi cu ochii în ecran? Riscaţi să orbiţi!
Înmulțirea gadgeturilor electronice aduce după sine un pericol asupra vederii, așa cum o relevă cazurile a două femei, prezentate în luna iunie în revista „New England Journal of Medicine”. Prima, în vârstă de 22 de ani, a orbit câteva luni la ochiul drept. A doua, de circa 40 de ani, se trezea dimineața cu tulburări de vedere timp de un sfert de oră. Experții au înțeles repede cauza problemei: ca mulți alții, cele două femei se uitau la ecranul telefonului până se culcau sau imediat după trezire. În ambele cazuri, tulburările de vedere au intervenit la ochiul opus celui de pe partea pe care dormeau. Dezechilibrul poate provoca un episod de orbire atunci când ochiul fixat pe ecran ajunge și el în întuneric.
A fost identificată o genă care ar explica decalajul dintre aspectul fizic şi vârsta reală
O echipă de cercetători de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a identificat pentru prima oară o genă (MC1R) care ar explica parțial decalajul dintre aspectul fizic și vârsta reală, cu alte cuvinte, de ce oamenii par mai bătrâni decât sunt. Cercetătorii au studiat circa 8 milioane de variații generice la aproape 3.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, iar rezultatele au fost verificate și confirmate pe alte două grupuri, din Germania și din Marea Britanie. „În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii și ten), gena MC1R este implicată și în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea și repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută”, se arată în concluziile studiului.
Bacteriile superrezistente au devenit realitate
Un al doilea pacient infectat cu o bacterie ce posedă o genă capabilă să confere rezistență la o clasă de antibiotice de ultimă instanță a fost identificat în SUA. Această genă numită MRC-1 a fost găsită într-o tulpină a bacteriei Escherichia coli la un pacient din New York. În luna mai, autoritățile au detectat pentru prima dată în SUA o bacterie E. coli purtătoare a acestei gene la un pacient de 49 de ani spitalizat în Pennsylvania pentru o infecție a tractului urinar. Gena MRC-1 este temută, deoarece face bacteriile rezistente la antibiotice și trece de la o bacterie la alta, putând transmite rezistența la antibiotice mai multor specii de bacterii, un scenariu catastrofal, potrivit autorităților.
de Dana Purgaru
Un american a trăit 17 luni fără inimă
Stan Larkin, un tânăr american de 25 de ani, a trăit 17 luni cu o inimă artificială. În 2014, el a aflat că suferă de cardiomiopatie, iar în luna decembrie a aceluiași an, inima i-a fost îndepărtată, fiind înlocuită cu una artificială. Larkin a fost astfel primul pa- cient din Michigan dotat cu tehnologia SynCardia Freedom Portable Driver în afara mediului spitalicesc. Dispozitivul portabil se prezintă sub forma unui rucsac de şase kilograme, conectat la sistemul vascular al pacientului și care utilizează aer comprimat pentru a pompa sângele și astfel oxigenându-l. Stan Larkin a primit o inimă de la un donator, recuperându-se complet după operație.
Read more: Stiri sanatoaseAvând în vedere Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016, dispozițiile Legii nr. 677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, vă aducem la cunoștință faptul că, în vederea realizării atribuţiilor stabilite de lege si desfăşurării activităţii curente, inclusiv derulării activităţilor contractuale, societatea colectează date cu caracter personal, iar conform prevederilor legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, societatea are obligaţia de a administra în condiţii de siguranţa şi numai pentru scopul specificat, datele personale furnizate, cu ocazia accesării site-ului www.taifasuri.ro
Societatea nu va prelucra datele personale decât în măsura în care acest demers este necesar îndeplinirii scopului menţionat, cu respectarea măsurilor legale de securitate şi confidenţialitate a datelor.
Ce informații colectăm despre dumneavoastră
Colectăm și prelucrăm datele dumneavoastră cu caracter personal atunci când interacționați cu noi (de exemplu, informațiile pe care ni le furnizați prin completarea formularelor de pe site-ul nostru web sau prin corespondența cu noi prin telefon, e-mail sau în orice altă modalitate). Aceasta include informații pe care le furnizați atunci când vă înregistrați pentru a utiliza site-ul nostru, când vă abonați la serviciile noastre, participați la forumuri de discuții sau în alte activităţi de comunicare socială de pe site-ul nostru și când raportați o problemă legată de site-ul nostru. Informațiile pe care ni le furnizați pot include numele, adresa, adresa de e-mail și numărul de telefon, descriere personală și fotografie, vârsta, data nașterii și sexul, precum și alte informații, după caz.
Nu vom colecta sau prelucra date cu caracter personal sensibile legate de dumneavoastră (de exemplu informații despre originea rasială sau etnică, opiniile politice, confesiunea religioasă sau convingerile filozofice, sănătatea, viața sexuală sau orientarea sexuală. În cazul în care ne furnizați în mod voluntar date cu caracter personal (inclusiv date cu caracter personal sensibile) prin interacțiunea dumneavoastră cu Website-urile noastre sau prin corespondența cu noi prin telefon, e-mail sau în orice altă modalitate, din proprie voință și nu la cererea noastră, vom șterge astfel de date cu caracter personal din sistemele noastre dacă nu considerăm că prelucrarea acestora este necesară pentru un scop legitim, cu excepția cazului în care ați făcut aceste date publice (de exemplu, într-un forum de mesaje care este vizibil publicului), caz în care vom șterge aceste date de pe Website-urile noastre numai dacă legea impune astfel sau dacă nu dorim să le păstrăm.
De fiecare dată când vizitați Website-urile noastre, colectăm automat următoarele date:
date tehnice, de exemplu acest lucru poate include Adresa Internet Protocol (IP) utilizată pentru conectarea calculatorului dumneavoastră la internet, informațiile de conectare, tipul și versiunea de browser, setarea fusului orar, tipurile și versiunile extensiilor de browser (plug-in), sistemul și platforma de operare, tipul dispozitivului și marca dispozitivului mobil; aceste date pot fi colectate și prelucrate în numele nostru prin fişierele de tip cookie ale terțelor părți;
Pentru a afla mai multe despre fișierele de tip cookie, vă rugăm să vizitați www.allaboutcookies.org sau să vedeți www.youronlinechoices.eu, care conține informații suplimentare privind publicitatea comportamentală și viața privată online.
date despre vizita dumneavoastră, de exemplu acest lucru poate include Localizatoare uniforme de resurse (URL) complete, secvență de clicuri către, prin și de la Website-urile noastre (inclusiv data și ora), informațiile sau produsele pe care le-ați vizualizat sau căutat (inclusiv articolele de top citite, categoriile de top accesate, timpii de răspuns al paginilor, erorile de descărcare, durata vizitelor pe anumite pagini (inclusiv timpul mediu petrecut pe anumite pagini, vizionarea anumitor conținuturi sau videoclipuri), timpul mediu petrecut într-o aplicație și numărul de vizualizări din astfel de aplicații, numărul mediu de articole vizualizate pe Website-urile noastre, informații privind interacțiunea cu paginile (cum ar fi derularea, clicurile și trecerile de mouse), metodele folosite pentru a naviga pe pagină, datele despre comportamentul Utilizatorilor și orice număr de telefon folosit pentru a apela sau orice adresă de e-mail folosită pentru a contacta reprezentanții departamentului nostru de servicii pentru clienți.
Datele cu caracter personal reprezintă orice informaţii referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă, şi anume: numele şi prenumele, sexul, data şi locul naşterii, cetăţenia, stare civila, telefon/fax, adresa de domiciliu/reşedinţa, e-mail, profesie, loc de muncă, formare profesională – diplome-studii, situaţie familială, imagine, interesul, disponibilitatea etc. Pentru îndeplinirea scopului specificat mai sus sunteţi obligat (ă) să furnizaţi datele complete, actualizate şi corecte, acestea fiind necesare prestării unor servicii cât mai personalizate. Refuzul dumneavoastră privind colectarea și prelucrarea datelor cu caracter personal determină imposibilitatea primirii unor informații complete și adaptate nevoilor dumneavoastră.
Prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă orice operaţiune sau set de operaţiuni, care se efectuează asupra datelor cu caracter personal, prin mijloace automate sau neautomate.
Prin parcurgerea prezentei note, vă exprimaţi consimţământul în mod expres, neechivoc, liber şi informat ca societatea să înregistreze aceste date şi să le administreze în vederea scopului menţionat.
Destinatarii datelor cu caracter personal pot fi: reprezentanţii societății, parteneri contractuali de servicii de înregistrare date și servicii, autorităţi judecătoreşti, autorităţi publice centrale şi locale, poliție, parchet (în limitele prevederilor legale şi/sau ca urmare a unor cereri expres formulate), organizaţii de cercetare a pieţei (scop statistic) etc.
Societatea utilizează informaţiile personale pentru o mai buna înţelegere a nevoilor şi intereselor dumneavoastră, pentru a comunica cu dumneavoastră, în vederea asigurării unor servicii de calitate și adaptate nevoilor dumneavoastră. Confidenţialitatea datelor personale va fi asigurată de către societate şi nu vor fi furnizate către alţi terţi în afara celor menţionaţi în prezenta notă.
În vederea realizării scopului menţionat, societatea va prelucra datele dvs. cu caracter personal pe toată perioada de desfăşurare a activităţilor societății, până în momentul în care dumneavoastră., sau reprezentantul dumneavoastră. legal, veţi manifesta dreptul de opoziţie/de ştergere. Ulterior încheierii operaţiunilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, în scopul pentru care au fost colectate, dacă dumneavoastră sau reprezentantul legal nu vă manifestaţi dreptul de opoziţie/de ştergere, conform legii, aceste date vor fi arhivate de către societate pe durata de timp prevăzută în procedurile interne ale societății şi/sau vor fi distruse.
Pentru a evita utilizarea fără drept a datelor personale, precum şi eventualele abuzuri, utilizăm metode şi tehnologii de securitate, împreună cu politici şi proceduri de lucru adecvate, pentru a proteja datele cu caracter personal colectate.
Conform prevederilor legale aplicabile, beneficiaţi de următoarele drepturi:
Dreptul la informare – puteți solicita informații privind activitățile de prelucrare a datelor dumneavoastră personale;
Dreptul la rectificare – puteți rectifica datele personale inexacte sau le puteți completa;
Dreptul la ștergerea datelor – puteți obține ștergerea datelor, în cazul în care prelucrarea acestora nu a fost legală sau în alte cazuri prevăzute de lege;
Dreptul la restricționarea prelucrării – puteți solicita restricționarea prelucrării în cazul în care contestați exactitatea datelor, precum și în alte cazuri prevăzute de lege;
Dreptul de opoziție – puteți să vă opuneți, în special, prelucrărilor de date care se întemeiază pe interesul nostru legitim;
Dreptul de a depune plângere – puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal;
Dreptul de retragere a consimțămantului – în cazurile în care prelucrarea se intemeiază pe consimțământul dumneavoastră, vi-l puteți retrage oricând. Retragerea consimțământului va avea efecte doar pentru viitor, prelucrarea efectuată anterior retragerii rămânand în continuare valabilă.
Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa Responsabilului de protecţia datelor din cadrul societății cu o cerere scrisă, datată şi semnată la adresa de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. sau la adresa Dudesti Pantelimon 2.4.6 România
Societatea poate, dacă este cazul, să solicite persoanei interesate să pună la dispoziţie informaţii suplimentare pentru a stabili identitatea acesteia.
Dacă unele din datele despre dumneavoastră sunt incorecte, vă rugăm să ne informaţi cât mai curând posibil.
de Dana Purgaru
Depresia cronică, posibil semn de demenţă
Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie ce se agravează progresiv se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demență, conform unui studiu recent al oamenilor de știință olandezi. Cercetarea sugerează că această evoluție a depresiei poate fi un semn precoce al unei maladii neurodegenerative. Alte tipuri de depresie, așa cum sunt episoadele punctuale sau cele recurente, nu constituie amenințări similare, susțin experții. Studiul a durat 21 de ani.
Read more: Stiri sanatoasede Andrei Dicu
Este scepticul absolut al literaturii române. Nihilist, dur şi rece la prima vedere, purtător de verdicte cinice, Emil Cioran pare distrugătorul înnăscut al ultimei speranţe de optimism. Vom afla însă ce sensibilitate se ascunde în sinele lui Emil Cioran, „ticălosul” care ne-a învăţat să negăm... iubind.
Read more: Rebelul care a cerut să i se finanţeze insomniile: Emil Ciorande Raluca Grințescu
Se spune că mersul pe jos face posteriorul frumos. Sunt total de acord, însă cred că există şi mijloace mai bune de a grăbi acest proces, precum exerciții specifice de tonifiere.
Read more: Picioare şi posterior sexy (III)de Dana Purgaru
Un pacient din România, salvat prin nanotehnologie
Un pacient în vârstă de 70 de ani, diagnosticat cu anevrism de aortă de 21 cm şi cu o dilatare maximă de 8,2 cm, ceea ce este o dimensiune uriaşă pentru o astfel de afecţiune, a fost salvat datorită unui stent creat cu ajutorul tehnologiei 3D cu construcţie prin nanolaser. Stentul este opera unei echipe de bioingineri prin nanotehnologie, pe anatomia specifică a pacientului.
Atenţie la produsele cosmetice pentru copii!
Multe dintre produsele cosmetice pentru copii conțin substanțe cu un „risc ridicat”, a avertizat organizația neguvernamentală „Women in Europe for a Common Future” (WECF). Asociația a analizat 341 de produse cosmetice pentru copii vândute în 2015 în Franța. Rezultatul a fost că 299 dintre produse au în compoziție ingrediente cu „un risc ridicat”, precum un alergen de contact (metilizotiazolinonă), un conservant suspectat pentru efectele toxice asupra reproducerii (fenoxietanol), parfumuri cu risc potențial de alergii.
Primul test pentru verificarea, de acasă, a calităţii spermei
Oamenii de ştiinţă de la compania daneză Motility Count susţin că au inventat primul test din lume ce măsoară calitatea materialului seminal astfel încât bărbații să nu mai fie nevoiți să apeleze la o clinică de fertilitate. Produsul, numit SwimCount, este fabricat de JRBiomedical Ltd şi poate fi cumpărat online cu 51 de euro. Testul se face în doar 30 de minute și indică dacă numărul de spermatozoizi este peste sau sub pragul indicilor normali (5 milioane de spermatozoizi mobili pe mililitru) reglementaţi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Renunţarea la fumat aduce beneficii în doar 30 de minute
Oamenii de știință au dovedit recent că primele îmbunătăţiri în ceea ce priveşte starea de sănătate apar chiar la prima jumătate de oră după ce s-a fumat ultima țigară. Tensiunea arterială şi pulsul încep să scadă către valori normale, iar monoxidul de carbon din sânge va începe să se reducă opt ore mai târziu. Ca urmare a acestor modificări, circulaţia periferică este mult mai fluidă. Două zile mai târziu, simţurile devin mai ascuţite, în special mirosul şi gustul. După două săptămâni, sistemul circulator devine mult mai puternic şi mai activ, funcţiile plămânilor îşi recapătă, treptat, funcţionarea normală, iar rezistenţa la efort este îmbunătăţită. Totuși, abia după 15 ani fără tutun o persoană poate spune că se apropie de speranţa de viaţă a unui nefumător.
de Adrian Barna
Chiar dacă știința modernă a înaceput să-i cunoască adevăratele virtuți abia în ultimele decenii, cordycepsul este descris ca un puternic amplificator al energiei Yang, dar și un excepțional stimulent al meridianelor rinichilor şi al plămânilor încă din Antichitate, din perioada dinastiei Tang, fiind remediul folosit de aristocrați și de împărați pentru a-și prelungi viața. După ce a fost studiat de o armată de specialiști, s-a dovedit că este și un leac imbatabil în zeci de forme de cancer.
Read more: Cordycepsul, leac imbatabil în zeci de forme de cancerde Dana Purgaru
Alimentele prea grase pot provoca depresie
Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie și alimentele prea grase și oferă, totodată, o soluție promițătoare pentru noi tratamente, informează „Le Parisien”. Autorii cercetării, publicată în revista „Neuropharmaco- logy”, au încercat să înțeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase și comportamentele depresive. Ei au descoperit că me- tabolismul grăsimilor ar avea în comun același mecanism biologic ca și conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres și depresie.
OMS: „Obezitatea infantilă, în creştere alarmantă“
Obezitatea în rândul copiilor sub 5 ani atinge cote alarmante, devenind un „coșmar exploziv” în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Studiul, desfășurat timp de doi ani în peste 100 de țări, a ajuns la concluzia că guvernele și politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie, care „ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătății care au contribuit la creșterea duratei vieții la scară mondială”, după cum avertizează comisia.
Screening pentru cancer la sân, de la vârsta de 50 de ani
Femeile care nu au un risc crescut cunoscut de cancer de sân ar trebui să înceapă după vârsta de 50 de ani să facă screening mamografic de două ori pe an, până la vârsta de 74 de ani, potrivit unei recomandări a U.S. Preventive Services Task Force. Femeile de 40 de ani, care au o mamă, soră sau fată cu cancer de sân pot beneficia mai mult decât cele cu un risc mediu de începerea screening-ului înainte de vârsta de 50 de ani. În octombrie 2015, American Cancer Society a emis un ghid similar, sugerând că cele mai multe femei ar trebui să înceapă să facă screening anual de la vârsta de 45 de ani, în loc de 40 de ani, și apoi, de la 55 de ani, să facă screening de două ori pe an.
Abuzul de cartofi înaintea sarcinii poate duce la diabet gestaţional
Femeile care mănâncă mulți cartofi înaintea unei sarcini ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet în timp ce sunt însărcinate, susține un studiu efectuat pe 15.000 de femei. Diabetul gestațional apare la femeile gravide spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, și trebuie ținut sub monitorizare și tratat, deoarece comportă un risc atât pentru mamă, cât și pentru copil. Specialiștii cred că explicația stă în faptul că indexul glicemic ridicat al cartofilor cauzează o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.
de Dana Purgaru
Cafeaua la filtru este mai sănătoasă
Cafeaua preparată la filtru este mai sănătoasă decât cea pregătită la ibric, evidențiază Consiliul olandez pentru sănătate într-o nouă directivă care vizează o alimentație sănătoasă. Boabele de cafea conțin diterpene, substanțe organice din care principalele sunt cafestolul și kahweolul. Unele studii au arătat că aceste substanțe duc la creșterea ușoară a colesterolului rău (LDL) din sânge. Pregătirea cafelei cu un filtru de hârtie reține aceste elemente, băutura rămânând aproape fără ele. Cafetiera cu filtru metalic, precum și cafeaua grecească sau la ibric nu elimină cafestolul și kahweolul.
Read more: Stiri sanatoasede Dana Purgaru
Alzheimerul ar putea fi provocat de ciuperci
Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid. Echipa de oameni de știință de la Centrul de Biologie Moleculară „Severo Ochoa” a găsit elemente caracteristice ciupercilor, precum drojdiile, în mostre de creier prelevate de la pacienți decedați care fuseseră diagnosticați cu Alzheimer. Nu este prima dată când grupul respectiv asociază maladia Alzheimer și ciupercile (în 2014 a publicat alt studiu), asociere pe care a stabilit-o și în cazul sclerozei laterale amiotrofice. (D.P.)
Read more: Stiri sanatoasede Silviu Dobrescu
Trifoiul roşu (Trifolium repens) este o plantă medicinală cu proprietăţi remarcabile în lupta contra infecţiilor şi în reglarea hormonală la femei, fiind una dintre puţinele plante care conţin substanţe cu rol asemănător estrogenului. Descoperiți principalele beneficii ale unui tonic fizic şi psihic excepţional, dar şi de ce merită să îl strecurați printre ceaiurile pe care să le consumați zilnic!
Read more: Adio bufeuri cu ceai de trifoi roşu!de Dana Purgaru
Smartphone-urile, tabletele şi activitatea pe reţelele de socializare distrug viaţa sexuală a omului modern. Acest rezultat al unui studiu realizat în Marea Britanie pe mai multe cupluri este considerat îngrijorător.
Read more: Smartphone-ul, duşmanul modern al mariajelor