de Dana Purgaru
O pastilă ne-ar putea permite să trăim chiar şi 120 de ani
Cercetătorii ruşi au creat o pastilă, despre care spun că ar putea amâna debutul procesului de îmbătrânire şi ar permite oamenilor să trăiască până la 120 de ani. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Moscova testează pe câini, peşti, şoareci şi şobolani această pastilă, ce conţine un nou tip de antioxidant, despre care spun că ar influenţa mitocondriile implicate în procesul de îmbătrânire.
Trei decese suspecte de la un vaccin antigripal, în Italia
Agenţia Italiană de Farmacologie (AIFA) a interzis două loturi de vaccin Fluad după moartea a trei persoane care tocmai au fost vaccinate, în timp ce o a patra se află în stare gravă. Toate cele trei persoane au decedat în perioada 12-19 noiembrie, în sudul Italiei. Potrivit companiei Novartis, Fluad este utilizat din 1997 şi a fost administrat la peste 65 de milioane de persoane în lumea întreagă.
Ţigările electronice, mai nocive decât cele normale
Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia. Cercetătorii au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice. Acest studiu contrazice teoriile recente, potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai „sigure” decât ţigaretele obişnuite.
Medicamentul contra cancerului la vezica urinară, testat cu succes
Un medicament ce face ca o serie de tipuri de cancer să devină mult mai vulnerabile în faţa sistemului imunitar al organismului a fost testat cu succes pe 68 de pacienţi cu cancer la vezica urinară, a căror stare de sănătate s-a îmbunătăţit, iar doi dintre ei s-au vindecat total. Noul medicament, produs de compania Roche, elimină „camuflajul” celulelor canceroase prin care tumorile se ascund de sistemul imunitar. Noul tratament face parte dintr-un domeniu relativ nou, al imunoterapiei.
30% dintre oameni sunt obezi sau supraponderali
Peste 2,1 miliarde de persoane din lume, reprezentând aproape 30% din populaţia mondială, sunt supraponderale sau obeze, iar acest flagel urmează să afecteze jumătate dintre adulţii de pe Terra până în anul 2030, potrivit unui studiu publicat recent. Obezitatea provoacă aproximativ 5% din totalul deceselor pe plan mondial şi generează costuri la fel de mari pentru economia mondială precum fumatul şi conflictele armate, afirmă autorii unui studiu realizat recent de McKinsey Global Institute.