de Dana Purgaru
Dermatologii din Franţa cer interzicerea saloanelor de bronzat
Dermatologii din Franța cer autorităților interzicerea saloanelor de bronzat, din cauza pericolele razelor ultraviolete (UV) artificiale pentru sănătate și nerespectarea reglementărilor existente. Conform unui sondaj, din 50 de cliente care au mers la centre de bronzare în cinci mari orașe din Franța, trei sferturi nu au primit nicio avertizare cu privire la pericolele radiațiilor. Potrivit Institutului Național pentru Supravegherea Sănătății Publice din Franța, utilizarea lămpilor de bronzare ar cauza între 19 și 76 de decese pe an, urmare a melanomului cutanat.
Guma de mestecat, la fel de eficientă ca aţa dentară
Cercetătorii de la Universitatea din Groningen, Olanda, au descoperit că o singură gumă de mestecat poate îndepărta aproximativ 100 de milioane de bacterii dăunătoare - circa 10% din cantitatea de microbi din salivă - în 10 minute. Aceştia susţin că guma de mestecat ar putea fi la fel de eficace ca aţa dentară, deşi fiecare dintre acestea acţionează în zone diferite ale cavităţii bucale. Guma este foarte eficientă în primele 30 de secunde de mestecare, iar apoi mai puţin folositoare, înlăturând mai greu bacteriile.
Colesterolul trebuie monitorizat încă de la 30 de ani
Persoanele care prezintă niveluri de colesterol moderat crescute în intervalul de vârstă 30-40 de ani prezintă un risc mai mare de a suferi mai târziu de maladii cardiace, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. Folosind date de la 1.478 de adulţi fără boli cardiace la vârsta de 55 de ani, savanţii americani au descoperit că maladiile cardiace s-au dezvoltat în cele din urmă la 4% dintre pacienţii care au avut întotdeauna niveluri bune de colesterol, la 8% dintre aceia care au avut între 1 an şi 10 ani niveluri ridicate de colesterol şi la 17% dintre persoanele care au avut colesterol mare între 11 şi 20 de ani.
Reuşită împotriva calviţiei
Un posibil tratament împotriva căderii părului a fost descoperit de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Orlando. Reuşita a fost obţinută după transformarea celulelor suşă în celule denumite „papile dermice” - un tip specific de celule care sunt vitale în procesul de formare a foliculilor de păr. Firele de păr au fost dezvoltate pe piciorul unui şoarece adult. Pe plan mondial, 1,5 miliarde de oameni suferă din cauza calviției.
Adio alergie la alune!
Un studiu derulat recent a fost considerat un succes total după ce 80% dintre participanţi, alergici la alune, au putut consuma aşa ceva fără reacţii adverse. Cercetarea a fost derulată în Australia. În cadrul acesteia, oamenii de ştiinţă au dat subiecţilor o doză zilnică de proteine din alune, combinată cu un probiotic, Lactobacillus rhamnosus, mărind gradual cantitatea, timp de un an şi jumătate. După această perioadă, cei în cauză au putut consuma alunele fără probiotic şi fără efecte secundare.