Main menu

header

515 22 1de Carmen Ciripoiu

Calea către Dumnezeu e diferită. Unii o găsesc mai ușor, alții mai greu. Unii spun rugăciunea în suflet, alții o caută doar la nevoie, prin încercările vieții. Dar orice răspuns la neliniștile și disperările noastre, când vrem să ne ușurăm sufletele, ni-l dă Maica Domnului, mijlocitoarea noastră către Fiul ei Cel Preaiubit.

„Faceți ce spune El”

Se spune că o singură lacrimă de-a noastră poate schimba hotărârea lui Iisus în ceea ce ne privește. Poate de aceea nu este deloc întâmplător că majoritatea icoanelor făcătoare de mari minuni aparțin Maicii Domnului. Ea este cea care a stat mereu în umbra Fiului, cu infinită iubire. Și a rostit o singură propoziție atunci când le-a dat un sfat ucenicilor la nunta din Cana Galileii: „Faceți ce spune El”. Ce poate fi mai înălțător decât aceste vorbe ale mamei Mântuitorului? Sfântul Nicolae Cabasila spunea: „Inima omului a fost creată de Domnul ca o imensă bijuterie, destul de mare încât să-L cuprindă pe Dumnezeu. De aceea, nimic din cele ale lumii nu ne poate mulțumi. De aceea, sufletul omului e însetat de nemărginire. Dorința inimii este să alerge spre Hristos, după măsura Căruia inima a fost alcătuită”. Când vorbim despre dorința inimii, ne ducem cu gândul la icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți, una dintre puținele icoane în care Fecioara Maria apare singură. Tradiția spune că doar în această icoană inima Sfintei Fecioare este ascunsă, nevăzută prin hainele sale, iar cele șapte săgeți care o străpung denotă deplinătatea durerii și a suferinței.

„Îmblânzirea inimilor împietrite”

Se presupune că icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți este de influență catolică, fiind cunoscut cultul inimii Maicii Domnului. Tulburătoarea icoană este strâns legată de profeția bătrânului Simeon, consemnată de Sfântul Evanghelist Luca: „… și prin sufletul său va trece sabia”. Cuvintele acestuia făceau referire direct la momentul când Sfânta Fecioară urma să cunoască durerea supremă în momentul despărțirii de Fiul său, răstignit în fața sa pe Cruce. De aceea, icoana mai este cunoscută sub numele de „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeția lui Simeon”. În unele reprezentări, Maica Domnului pare străpunsă de patru săgeți în partea stângă și de trei în cea dreaptă, iar în altele apar trei săgeți în dreapta, trei în stânga și una verticală, dedesubtul acestora. Acest lucru a făcut ca unii teologi să considere că ar putea fi vorba despre două icoane, după modul dispunerii săgeților, una fiind „Șapte săgeți” și cealaltă „Îmblânzirea inimilor împietrite”.

A vindecat un om simplu, măcinat de boli

Deși se spune că există mai multe icoane ale Maicii Domnului cu șapte săgeți, doar una este cunoscută prin incredibilele minuni făcute. Este vorba despre icoana din biserica de lângă Vologda, din Rusia. O lungă perioadă, icoana a fost pusă în clopotnița bisericii, și nimeni nu știe cum sau cine a întors-o cu fața în jos. Cert este că a fost uitată și transformată într-o simplă scândură pe care călcau adesea muritorii. Până într-o zi, când s-a întâmplat minunea. Un bărbat simplu, măcinat de tot felul de boli, a avut un vis în care cineva îi șoptea să caute icoana din clopotniță și să se roage cu credință acesteia și va fi vindecat. De două ori a încercat bolnavul să ajungă la Sfânta Icoană, explicându-le celor care răspundeau de clopotniță visul său. N-a fost luat în seamă. Și multe lacrimi amare i-au curs și mult i-a fost încercat sufletul. A treia oară, mai mult din milă, bărbatul a fost lăsat să caute icoana. A găsit-o, a curățat-o și, în timp ce se închina acesteia, cu multă cinste și evlavie, s-a vindecat într-un mod miraculos.

A oprit holera

De la acest episod și până în anul 1830, când în Vologda a izbucnit o epidemie de holeră, icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți nu a mai dat nimănui niciun semn. Când nemiloasa maladie părea că va măcina totul în jurul său, localnicii, disperați, au apelat la ajutorul icoanei și au făcut o procesiune. La scurt timp, boala a încetat. Atunci au fost de acord că icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți e făcătoare de minuni și s-a stabilit și o zi în care să fie cinstită. Și Maica Domnului s-a înduplecat și au urmat multe vindecări în fața cărora orice cuvânt e de prisos. Minunile Maicii Domnului cu șapte săgeți sunt nesfârșite, însă cea mai puternică dintre acestea este întoarcerea la credință… „O, Lumina mea cea dulce, nădejdea şi viaţa mea, o, Bunule Doamne, cum Te stingi pe Cruce. Fecioara suspinând grăia: «Grăbeşte-te, Iosife, la Pilat, şi cere trupul Învăţătorului tău!» Iar pe Tine văzându-Te gol şi fără slavă zicea: «Fiul meu, sabie a trecut prin sufletul meu după spusele dreptului Simeon». Iar noi suferind împreună cu Maica Ta, Milostive Mântuitorule, Cel ce Te-ai săvârşit pe Cruce, rupând zapisul păcatelor noastre, Te rugăm, dă-ne har ca să-Ţi cântăm cu dragoste: Aliluia!”

De multe ori a lăcrimat…

Icoana Maicii Domnului cu șapte săgeți este totodată și una dintre icoanele care plâng… Ea a lăcrimat chiar în ziua de 12 august 2000, în momentul în care s-a produs dezastrul de pe submarinul Kursk, dar și pe 11 septembrie, când Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York au fost distruse.

Icoana este cinstită în Duminica Tuturor Sfinților, la sărbătoarea Întâmpinării Domnului (2 februarie), dar și la 13 august, în ziua dinaintea ajunului sărbătorii Adormirii Maicii Domnului

Şi copiile icoanei se spune că sunt făcătoare de minuni