Main menu

header

de Dana Purgaru

Alzheimerul ar putea fi provocat de ciuperci

Boala Alzheimer ar putea fi provocată de ciuperci, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Autonomă din Madrid. Echipa de oameni de știință de la Centrul de Biologie Moleculară „Severo Ochoa” a găsit elemente caracteristice ciupercilor, precum drojdiile, în mostre de creier prelevate de la pacienți decedați care fuseseră diagnosticați cu Alzheimer. Nu este prima dată când grupul respectiv asociază maladia Alzheimer și ciupercile (în 2014 a publicat alt studiu), asociere pe care a stabilit-o și în cazul sclerozei laterale amiotrofice. (D.P.)

Carenţa de vitamina D poate mări riscul de accident cardiovascular

Cercetătorii au determinat recent care sunt limitele specifice lipsei de vitamina D în contextul în care se ştia deja că există o legătură strânsă între carența vitaminei D în sânge și problemele cardiovasculare. Astfel, persoanele al căror nivel de vitamina D este de sub 15 nanograme pe milimetru de sânge au un risc cardiovascular crescut, au stabilit autorii acestui studiu prezentat la conferința anuală a American Heart Association. (D.P.)

Spirometrii gratuite în Bucureşti

BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boală de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni. Testarea pentru depistarea ei se numeşte spirometrie, nu doare, durează câteva minute şi măsoară cantitatea de aer inspirată şi expirată de o persoană, precum şi timpul necesar inspiraţiei şi expiraţiei. Societatea Română de Pneumologie desfăşoară a şaptea ediţie a campaniei „Tu ştii câţi ani au plămânii tăi?” şi face testări gratuite în weekendul 21-22 noiembrie, la cortul special amenajat în Parcul Tineretului din Bucureşti, la intrarea Şincai, în intervalul orar 9:00-17:00. (G.N.)

Zahărul predispune la apariţia depresiei

O alimentaţie cu un index glicemic ridicat face să crească riscul instalării unei depresii, este concluzia unei echipe americane de specialişti de la mai multe universităţi. Cercetătorii au examinat datele a circa 70.000 de femei observate timp de trei ani. Cu cât indexul glicemic este mai ridicat, cu atât riscul de depresie creşte - a fost rezultatul experimentului. Diferenţa a fost de 22% între grupul cu indexul cel mai scăzut şi cel cu indexul cel mai ridicat. La creşterea riscului contribuie în mod diferit toate glucidele, dar mai ales zahărul adăugat. O alimentaţie bogată în fibre şi în seminţe întregi acţionează în schimb ca element protector. (D.P.)