Main menu

header

de Dana Purgaru

Cafeaua la filtru este mai sănătoasă

Cafeaua preparată la filtru este mai sănătoasă decât cea pregătită la ibric, evidențiază Consiliul olandez pentru sănătate într-o nouă directivă care vizează o alimentație sănătoasă. Boabele de cafea conțin diterpene, substanțe organice din care principalele sunt cafestolul și kahweolul. Unele studii au arătat că aceste substanțe duc la creșterea ușoară a colesterolului rău (LDL) din sânge. Pregătirea cafelei cu un filtru de hârtie reține aceste elemente, băutura rămânând aproape fără ele. Cafetiera cu filtru metalic, precum și cafeaua grecească sau la ibric nu elimină cafestolul și kahweolul.

Consumul simultan de alcool şi de tutun, un „cocteil“ periculos

Consumul simultan de alcool și de tutun reprezintă un „cocteil” extrem de periculos, care multiplică riscul de dezvoltare a cancerului bucal, laringian sau faringian prezentat de fiecare dintre cele două activități, atât de apreciate de numeroase persoane, avertizează ziarul „Le Figaro”. Două treimi dintre cazurile de cancer de acest tip din Franța sunt cauzate de asocierea celor două elemente toxice, arată datele statistice. De aceea, experţii recomandă reducerea sau stoparea consumului de alcool și fumatul.

Kinetoterapia nu are efect în Parkinson

Kinetoterapia și ergoterapia (terapia ocupațională) nu au efect asupra pacienților aflați în stadiul precoce al bolii Parkinson, potrivit unui studiu efectuat la Mayo Clinic Rochester R. Aşadar, modul obișnuit de a trata pacienții aflați într-un stadiu ușor sau moderat al acestei maladii neurodegenerative este o pierdere de timp și de bani, susțin autorii acestui studiu. Boala Parkinson atacă sistemul nervos central și afectează aproximativ 7 milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 4% au peste 80 de ani. Experții recomandă însă o kinetoterapie mai orientată.

În lume se nasc zilnic 7.200 de copii morţi

O serie de studii a peste 200 de experți din 43 de țări conchide că în lume se nasc zilnic 7.200 de bebeluși morți, îndeosebi în țările sărace. Rata bebelușilor morți la naștere a scăzut cu 2% pe an între 2000 și 2015, însă anul trecut au fost înregistrați totuși circa 2,6 milioane de copii veniți pe lume fără viață, conform revistei medicale britanice „The Lancet”, care califică situația drept „înspăimântătoare”. Printre motive se află anomaliile congenitale (7,4% dintre cazuri), infecțiile materne, cum ar fi paludismul și sifilisul (8% și, respectiv, 7,7%), factorii legați de modul de viață sau de alimentație (10%), bolile neinfecțioase (10%), vârsta de peste 35 de ani a mamei (6,7%), preeclampsia și eclampsia (4,7%) și altele. Multe dintre decese ar putea fi evitate printr-o mai bună supraveghere a sarcinii, spun experții.