Main menu

header

de Dana Purgaru

Alimentele prea grase pot provoca depresie

Un nou studiu american identifică pentru prima dată o legătură biologică între depresie și alimentele prea grase și oferă, totodată, o soluție promițătoare pentru noi tratamente, informează „Le Parisien”. Autorii cercetării, publicată în revista „Neuropharmaco- logy”, au încercat să înțeleagă mecanismele care pot explica legătura dintre alimentele grase și comportamentele depresive. Ei au descoperit că me- tabolismul grăsimilor ar avea în comun același mecanism biologic ca și conexiunile neuronale din creier, care sunt deteriorate în caz de stres și depresie.

OMS: „Obezitatea infantilă, în creştere alarmantă“

Obezitatea în rândul copiilor sub 5 ani atinge cote alarmante, devenind un „coșmar exploziv” în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Studiul, desfășurat timp de doi ani în peste 100 de țări, a ajuns la concluzia că guvernele și politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie, care „ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătății care au contribuit la creșterea duratei vieții la scară mondială”, după cum avertizează comisia.

Screening pentru cancer la sân, de la vârsta de 50 de ani

Femeile care nu au un risc crescut cunoscut de cancer de sân ar trebui să înceapă după vârsta de 50 de ani să facă screening mamografic de două ori pe an, până la vârsta de 74 de ani, potrivit unei recomandări a U.S. Preventive Services Task Force. Femeile de 40 de ani, care au o mamă, soră sau fată cu cancer de sân pot beneficia mai mult decât cele cu un risc mediu de începerea screening-ului înainte de vârsta de 50 de ani. În octombrie 2015, American Cancer Society a emis un ghid similar, sugerând că cele mai multe femei ar trebui să înceapă să facă screening anual de la vârsta de 45 de ani, în loc de 40 de ani, și apoi, de la 55 de ani, să facă screening de două ori pe an.

Abuzul de cartofi înaintea sarcinii poate duce la diabet gestaţional

Femeile care mănâncă mulți car­tofi înaintea unei sarcini ar putea prezenta un risc crescut de a dezvolta diabet în timp ce sunt însărcinate, susține un studiu efectuat pe 15.000 de femei. Diabetul gestațional apare la femeile gravide spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, și tre­buie ținut sub monitorizare și tra­tat, deoarece comportă un risc atât pentru mamă, cât și pentru copil. Spe­cialiștii cred că explicația stă în faptul că indexul glicemic ridicat al cartofilor cauzează o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge.