de Dana Purgaru
Depresia cronică, posibil semn de demenţă
Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie ce se agravează progresiv se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demență, conform unui studiu recent al oamenilor de știință olandezi. Cercetarea sugerează că această evoluție a depresiei poate fi un semn precoce al unei maladii neurodegenerative. Alte tipuri de depresie, așa cum sunt episoadele punctuale sau cele recurente, nu constituie amenințări similare, susțin experții. Studiul a durat 21 de ani.
Numărul persoanelor vaccinate a scăzut
Scăderea acoperirii vaccinale în România poate fi responsabilă de reapariția unor boli infecțioase, precum și de creșterea numărului de decese prin boli preîntâmpinate prin vaccinare, a atenționat Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), cu prilejul Săptămânii Europene a Vaccinării (24-30 aprilie). SNMF subliniază că vaccinarea salvează anual de la moarte între două și trei milioane de vieți.
Copiii născuţi prin cezariană, predispuşi la anumite boli
Copiii născuți prin cezariană prezintă un risc cu 20% mai mare să sufere de alergii, astm sau diabet decât cei veniți pe lume pe cale naturală. Ei au și un risc mai mare de obezitate, potrivit experţilor de la Clinica de copii din cadrul Spitalului universitar al UZ (Free University), din Bruxelles. Potrivit acestora, nașterea, alimentația bebelușului și eventuala recurgere, în primele luni de viață, la antibiotice au o mare importanță în dezvoltarea unui sistem imunitar optim, deoarece influențează puternic felul în care se construiește flora intestinală care va determina sistemul imunitar „pentru tot restul vieții”.
Femeile obeze, risc crescut de cancer uterin
Cercetătorii britanici de la Centrul de Cercetare a Cancerului susţin că obezitatea, afecţiune în expansiune la nivel mondial, stă în spatele creşterii numărului de cazuri de cancer uterin. Cauza ar fi apariţia factorilor ce încurajează diviziunea celulară. În cadrul acestei cercetări au fost luate în calcul cazurile de cancer intrauterin apărute în ultimii 20 de ani în Marea Britanie, unde peste 2.000 de femei mor anual din pricina cancerului uterin.