de Dana Purgaru
Un american a trăit 17 luni fără inimă
Stan Larkin, un tânăr american de 25 de ani, a trăit 17 luni cu o inimă artificială. În 2014, el a aflat că suferă de cardiomiopatie, iar în luna decembrie a aceluiași an, inima i-a fost îndepărtată, fiind înlocuită cu una artificială. Larkin a fost astfel primul pa- cient din Michigan dotat cu tehnologia SynCardia Freedom Portable Driver în afara mediului spitalicesc. Dispozitivul portabil se prezintă sub forma unui rucsac de şase kilograme, conectat la sistemul vascular al pacientului și care utilizează aer comprimat pentru a pompa sângele și astfel oxigenându-l. Stan Larkin a primit o inimă de la un donator, recuperându-se complet după operație.
Singurătatea ne face rău. La propriu!
Bolile cardiovasculare și AVC sunt favorizate de factori de risc cunoscuți: hipertensiune, fumat, abuz de alcool, sedentarism, exces de colesterol. Însă, o echipă britanică de cercetători de la Universitatea York a adăugat recent la această listă singurătatea. Oamenii de știință au analizat rezultatele unor studii anterioare, referitoare la circa 200.000 de persoane, observate o perioadă variabilă, de până la 20 de ani. S-a dovedit că singurătatea, care presupune relații sociale puține, expune la un risc semnificativ mai ridicat (cu circa 30%) de a suferi de una dintre aceste probleme.
România, pe primul loc la mortalitate infantilă în UE
România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile dintre statele membre UE, a afirmat consilierul prezidențial Diana Păun la o dezbatere dedicată problemelor cu care se confruntă sistemul național de sănătate, organizată de Avocatul Poporului. De asemenea, ea a adăugat că, din nefericire, ţara noastră ocupă locul 1 în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin și pe locul 2 în ceea ce privește incidența acestei boli. Potrivit consilierului prezidențial şi a raportului Eurobarometru, România înregistrează deficiențe severe în administrarea sistemului public sanitar, având o structură învechită de asistență medicală.
Carenţa de vitamina D poate cauza migrene
Copiii și tinerii adulți care prezintă carențe ale vitaminelor D, B2, B9 și ale Coenzimei Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene, arată un nou studiu prezentat la Congresul anual al American Headache Society, desfășurat recent. De asemenea, consumul anumitor alimente sau excitante - cafea, alcool, țigări, ciocolată, mezeluri - poate declanșa migrene. Alimente bogate în vitamina D sunt peștele gras, ouăle și rinichii. Coenzima Q10 se găsește în carnea de vită, hering, sardine și arahide, iar vitamina B2, în carnea de vită, brânzeturile moi și în germenii de grâu.