Main menu

header

de Dana Purgaru

Adormiţi cu ochii în ecran? Riscaţi să orbiţi!

Înmulțirea gadgeturilor electronice aduce după sine un pericol asupra vederii, așa cum o relevă cazurile a două femei, prezentate în luna iunie în revista „New England Journal of Medicine”. Prima, în vârstă de 22 de ani, a orbit câteva luni la ochiul drept. A doua, de circa 40 de ani, se trezea dimineața cu tulburări de vedere timp de un sfert de oră. Experții au înțeles repede cauza problemei: ca mulți alții, cele două femei se uitau la ecranul telefonului până se culcau sau imediat după trezire. În ambele cazuri, tulburările de vedere au intervenit la ochiul opus celui de pe partea pe care dormeau. Dezechilibrul poate provoca un episod de orbire atunci când ochiul fixat pe ecran ajunge și el în întuneric.

A fost identificată o genă care ar explica decalajul dintre aspectul fizic şi vârsta reală

O echipă de cercetători de la Universitatea Erasmus din Rotterdam a identificat pentru prima oară o genă (MC1R) care ar explica parțial decalajul dintre aspectul fizic și vârsta reală, cu alte cuvinte, de ce oamenii par mai bătrâni decât sunt. Cercetătorii au studiat circa 8 milioane de variații generice la aproape 3.000 de adulți cu vârsta medie de 65 de ani, iar rezultatele au fost verificate și confirmate pe alte două grupuri, din Germania și din Marea Britanie. „În afară de rolul său în producerea de melanină (culoarea pielii și ten), gena MC1R este implicată și în alte procese biologice, cum ar fi inflamarea și repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legătura cu vârsta percepută”, se arată în concluziile studiului.

Bacteriile superrezistente au devenit realitate

Un al doilea pacient infectat cu o bacterie ce posedă o genă capabilă să confere rezistență la o clasă de antibiotice de ultimă instanță a fost identificat în SUA. Această genă numită MRC-1 a fost găsită într-o tulpină a bacteriei Escherichia coli la un pacient din New York. În luna mai, autoritățile au detectat pentru prima dată în SUA o bacterie E. coli purtătoare a acestei gene la un pacient de 49 de ani spitalizat în Pennsylvania pentru o infecție a tractului urinar. Gena MRC-1 este temută, deoarece face bacteriile rezistente la antibiotice și trece de la o bacterie la alta, putând transmite rezistența la antibiotice mai multor specii de bacterii, un scenariu catastrofal, potrivit autorităților.