de Roxana Istudor
Vitamine împotriva ochilor uscaţi
Senzația de ochi uscați este tot mai des răspândită în lumea modernă din cauza ritmului alert de viață, a poluării și a obiceiurilor alimentare nesănătoase. În acest context, există o serie de vitamine care pot ajuta la combaterea acestui sindrom, anunță medicalnewstoday.com. Pe lângă dieta potrivită, este necesar ca în meniul zilnic să existe vitaminele A, C și E (previn macularea), vitamina B împotriva cataractei, minerale ca zincul, precum și Omega 3, care reduce iritația la nivel ocular.
Iernile blânde aduc alergiile timpurii
Foarte multe persoane care suferă de alergie manifestă simptomele care îi trimit la medic cu atât mai devreme cu cât iarna este mai blândă, arată „HealthDay News”. Polenul și mucegaiul, ca primi factori declanșatori, pot continua să se dezvolte și să se împrăștie dacă anotimpul rece permite aceste procese, ceea ce generează alergii și în lunile considerate de iarnă plină. „Arborii sunt producători mari de polen care circulă pe distanțe apreciabile la cea mai mică briză”, avertizează medicul Jennifer Caudle, de la Universitatea Rowan, din Stratford.
Leneşii sunt mai inteligenţi
Oamenii care sunt mai leneși tind să aibă un coeficient mai mare de inteligență decât semenii lor mai activi, arată un studiu ale cărui rezultate au fost publicate de „The Independent”. Argumentația cercetătorilor este aceea că oamenii cu un IQ mai mare se plictisesc mult mai greu decât ceilalți, ceea ce îi determină să petreacă mult mai mult timp pierduți în gânduri. De cealaltă parte, cei activi au nevoie de stimulente externe pentru a-și menține creierul în formă, arată autorii studiului derulat la Universitatea Gulf Coast, Florida.
Vorbirea anunţă bolile neurologice
Cercetătorii americani sunt pe cale de a finaliza un sistem cu ajutorul căruia să poată detecta din timp apariția unor afecțiuni neurologice degenerative cu ajutorul schimbărilor sesizabile în vorbire, notează BBC. Folosind tehnologie de ultimă generație și o serie de algoritmi specifici, specialiștii implicați în proiectul denumit „Canary Speech” speră să poată ajuta la diagnosticarea mai din vreme, bazându-se pe particularități ale frazării și utilizării cuvintelor, a unor afecțiuni cum sunt Parkinson, demența sau Alzheimer.
Yoga în loc de pastile antidepresie
Posturile yoga și anumite exerciții de respirație sunt suficient de benefice încât să poată înlocui cu succes medicamentele prescrise în cazurile de depresie, arată un studiu derulat de Centrul Medical din Boston, în special în cazul persoanelor pentru care medicația nu a fost de mare ajutor. „Aceste exerciții acționează ca declanșatori ai unei stări de bine la nivelul creierului”, argumentează doctor Alan Manevitz, de la Spiltalul Lenox Hill, New York.