de Silviu Ghering
Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.
Poiana Mărului, mica Elveţie din Banat
În Munții Țarcu, la 150 de kilometri de Timișoara, la 500 de metri altitudine, există o localitate pe care turiștii o consideră „Mica Elveție” a României. Se spune că aici poți respira cel mai curat aer din toată Europa (la mare concurență cu Colibița de lângă Bistrița), iar noaptea poți admira cel mai frumos cer plin de stele. Este vorba despre satul Poiana Mărului. Acolo a fost la început doar o casă de pădurar. Cu timpul, mai mulți vânători și pescari și-au ridicat locuințe, apoi au apărut și case de vacanță. Deși este o zonă vizitată de mulți turiști, și-a păstrat liniștea și pacea.
Râu și lac, rafting și înot
La Poiana Mărului se găsesc 11 pensiuni, iar o cameră nu costă mai mult de 150 de lei pe noapte. Turiștii sunt întâmpinați cu mâncăruri alese făcute în bucătăriile pensiunilor, iar cei care vor să facă mișcare au la dispoziție piscine și terenuri de sport. Pe apele repezi ale Râului Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning. Valurile puternice, pietroaie uriaşe sau cascade sunt câteva dintre obstacolele cărora trebuie să le facă faţă cei care îndrăznesc să se urce în barcă şi să pornească la vale prin apa învolburată, rece ca gheaţa. Lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit, iar priveliștea de pe ponton este uluitoare.
Nod de trasee turistice
Turiştii care aleg Poiana Mărului ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber şi agrement. Staţiunea este un nod de trasee turistice. De aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin aşa-numita Şaua Iepei - 1.727 m, se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de zece hidrocentrale de pe Râul de Mori. Un al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care va deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană. Cel de-al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca Vârful Nedeia - 2.150 m, care duce apoi la Vârful Pietrei - 2.192 m şi într-un final la Sarmizegetusa.