Main menu

header

de Călin Popa şi Adrian Barna

Flora intestinală poate încetini evoluţia bolii Parkinson

În cadrul unui studiu care a reliefat o dată în plus importanța menținerii unei flore intestinale sănătoase, experții de la universitățile scoțiene din Edinburgh și Dundee au reușit să pună în evidență capacitatea uneia dintre bacteriile care asigură buna funcționare a stomacului de a încetini evoluția bolii Parkinson, iar în unele cazuri chiar să facă afecțiunea reversibilă. Astfel, Bacillus subtilis are capacitatea de a stopa formarea nodurilor toxice care împiedică fluxul de dopamină, substanță esențială pentru coordonarea mișcărilor.

Tratamentul la domiciliu grăbeşte vindecarea

Potrivit unui studiu recent, derulat de experții de la Brigham and Women’s Hospital, din Boston, pacienții care ajung foarte repede înapoi acasă pentru continuarea tratamentului au șanse mult mai bune de a se vindeca, scăzând, în același timp, și cu 40% costurile din sistem. „Cercetarea noastră demonstrează că îngrijirea medicală acasă poate fi asigurată în condiții de siguranță, implică o mai bună recuperare fizică și o experiență mult mai bună pentru bolnavi”, punctează specialistul David Levine.

Cafeaua reduce grăsimea generată de fast-food

Cercetătorii Universității din Illinois au pus în evidență faptul că patru cești cu cafea băute zilnic pot reduce cantitatea de grăsime pe care organismul o acumulează atunci când sunt consumate alimente nesănătoase. În cadrul unor teste pe animale de laborator, s-a constatat faptul că prin consumul de cofeină este activată o genă care controlează greutatea. Experimentul a dus la concluzia că greutatea câștigată de exemplarele cărora nu le-a fost administrată cofeină a fost cu peste șase procente mai mare față de celelalte animale.

Viaţa activă scade riscul de cancer de prostată

În condițiile în care apariția cancerului de prostată nu are cauze pe deplin cunoscute, specialiștii studiază modalitățile prin care poate fi prevenit. Una dintre acestea este menținerea unei vieți active, relevă rezultatele unui studiu de amploare, derulat de experții de la Universitatea Bristol, care au urmărit datele a peste 140.000 de pacienți. Dacă se exclude factorul genetic, rezultă că metodele cele mai eficiente de prevenire a bolii care afectează zeci de milioane de bărbați rămân menținerea unei greutăți optime și a unui stil de viață care implică activitate și mișcare.