Main menu

header

de Călin Popa şi Matei Udrea

Bărbaţii înalţi, mai puţin expuşi demenţei

Potrivit rezultatelor unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, bărbații mai înalți au, printre alte avantaje, și pe acela al unui risc mai scăzut de a dezvolta demență după o anumită vârstă. După centralizarea datelor a peste 660.000 de persoane născute între anii 1939 și 1959, pentru care înălțimea a fost pusă în relație cu mediul de viață, statutul social, educația și nivelul de inteligență, experții au stabilit că cu fiecare șase centimetri în plus la înălțime, riscul de demență scade cu zece procente.

Muzica reduce durerile postinfarct

Meloterapia poate fi de mare ajutor pentru reducerea durerilor celor care au suferit un infarct, arată rezultatele unei cercetări derulate la Școala de Medicină din cadrul Universității din Belgrad. Potrivit specialiștilor sârbi, ascultarea muzicii timp de 30 de minute zilnic scade semnificativ nivelul durerilor din piept, diminuând, în paralel, și anxietatea acestor pacienți. „Datele noastre arată faptul că meloterapia poate ajuta nu doar bolnavii care au dureri, ci pe toți cei care au suferit un infarct”, explică expertul Predrag Mitrovic.

Social media alterează sănătatea mintală a adolescenţilor

După o serie de interviuri extinse, la care au participat peste 1.000 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani din Marea Britanie, experții au descoperit că efectele nocive ale abuzului de social media se extind dincolo de întreruperea activităților și distragerea atenției din perspectiva sănătății mintale a adolescenților. Astfel, potrivit rezultatelor Institutului de Sănătate a Copiilor, rețelele sociale expun tinerii la bullying, la privarea de somn, la complexe de inferioritate, culminând cu anxietatea și chiar cu depresia.

Chimicalele casnice sunt legate de cancer

Unele dintre substanțele emanate de obiectele din casă sunt considerate permanente și sunt legate de unele dintre cele mai apreciate și utilizate obiecte din locuință, cum ar fi, de pildă, tigăile antiaderente, arată datele unei cercetări a specialiștilor de la Universitatea Indiana, din SUA. Pe lângă binecunoscutele elemente periculoase din formulele de curățare, apa de la robinet, ambalajele în care vin majoritatea produselor de consum sau ingredientele din substanțele de eliminare a petelor furnizează compuși care pot fi legați direct de apariția cancerului.