Main menu

header

949 12 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Un diagnostic de cancer mamar vine cu multe întrebări dificile, dar una dintre cele mai importante este stadiul bolii, întrucât de acesta depind șansele de supraviețuire.

Etapa 0

Şanse de supraviețuire de 99%

Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Odată ce este stabilit acest diagnostic, medicul constată dimensiunea tumorii, dacă boala s-a mutat în ganglionii limfatici și dacă s-a răspândit în alte locuri ale corpului. Potrivit Societății Americane de Oncologie Clinică, stadiile cancerului de sân sunt împărțite în cinci niveluri - etapele 0, 1, 2, 3 și 4. În cancerul de sân în stadiul 0, numit și cancer neinvaziv sau „in situ”, boala este doar în canalele sânului și nu s-a răspândit la țesutul mamar din jur. Rata de supraviețuire este de 99%.

Nivelul 2

Răspândit la maximum trei ganglioni limfatici

Stadiul 1 al bolii are două faze: A - tumora este mică, a invadat țesutul mamar, dar nu există în ganglionii limfatici; B - cancerul s-a extins la ganglionii limfatici și este mai mare de 0,2 milimetri, dar mai mică de doi milimetri. Rata de supraviețuire a cancerului de sân în stadiul 1 este de 86% în stadiul 1B. În stadiul 2, cancerul s-a răspândit la unu până la trei ganglioni limfatici axilari (sub braț), dar nu și în alte părți ale corpului. La nivelul sânului este prezentă o tumoră de 20 milimetri (maximum 50 milimetri). Rata de supraviețuire a cancerului de sân în stadiul 2 este de 86%, în funcție de răspândirea acestuia la ganglionii limfatici.

Gradul 3

Extindere locală

Stadiul 3A al cancerului mamar care implică o tumoare de orice dimensiune care s-a răspândit la patru până la nouă ganglioni limfatici axilari sau la ganglionii limfatici mamari interni, dar nu și în alte părți ale corpului. În etapa 3B, tumoarea a invadat peretele toracic ori a provocat ulcerații sau umflarea sânului, dar totuși nu s-a extins în alte părți ale corpului. Mai departe, orice tumoră care a invadat zece sau mai mulți ganglioni limfatici axilari, ganglionii limfatici mamari interni și ganglionii limfatici de sub claviculă este în stadiul 3C, iar șansele de supraviețuire rămân de circa 86%.

Semnele bolii pot fi și foarte subtile

Peste 9.000 de cazuri de cancer mamar sunt depistate anual în România, 1.800 dintre acestea fiind în stadiile cele mai avansate ale bolii. Etapa 4 implică o tumoare de orice dimensiune, boala fiind răspândită la alte organe, inclusiv la oase, creier, ficat, plămâni, ganglioni limfatici la distanță sau în peretele toracic. Cancerul de sân metastatic diagnosticat pentru prima dată apare doar în aproximativ 6% din cazuri, iar șansele de supraviețuire scad semnificativ. Semnalele de alarmă ale prezenței cancerului mamar nu constau doar în apariția unui nodul la sân - inclusiv ceva subtil, precum schimbarea în culoarea pielii de pe piept, poate fi un indiciu.

„Pentru depistarea precoce a cancerului mamar, orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la un interval de unu-doi ani“ (doctor Ramona Burlacu, medic specialist, Arad)

Recomandări generale de prevenţie

Pe lângă autoexaminarea sânilor şi prezenţa la medic pentru efectuarea preventivă a investigațiilor imagistice de screening, studiile au arătat că schimbările în stilul de viață pot reduce riscul de cancer mamar. Recomandările de prevenire includ limitarea consumului de alcool (mai puțin de o băutură pe zi), renunțarea la fumat (dovezile științifice au relevat o legătură între acest obicei și apariția cancerului la sân), menținerea unei greutăți optime, alimentația sănătoasă și cel puțin 150 de minute de activitate aerobică moderată pe săptămână.