Main menu

header

470 10 1de Carmen Ciripoiu

Sărbătorile de Paşte aduc nu numai mese îmbelşugate cu bucate alese, ci uneori şi intoxicaţii alimentare. Cum să gătim alimentele pentru a ne feri de astfel de complicaţii sau ce trebuie să facem dacă ne-am pricopsit cu o intoxicaţie alimentară găsim în rândurile de mai jos.

Anghinarea, la mare căutare

Unul dintre cele mai bune remedii în lupta cu toxiinfecţiile alimentare este anghinarea, planta înlăturând rapid voma sau diareea. Cea mai eficientă este infuzia de anghinare preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se consumă zilnic, cu înghiţituri mici, două căni cu infuzie, după micul dejun şi cină. Tratamentul trebuie urmat timp de o săptămână, dar efectele se văd după primele două-trei zile.

Şi terapia cu infuzie de echinacea este un remediu indicat în lupta cu toxiinfecţiile alimentare. În cazul toxiinfecţiilor simple se prepară infuzie dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se consumă trei căni cu ceai pe zi. Tratamentul ajută vindecarea şi împiedică apariţia recidivei. Pentru toxiinfecţiile alimentare severe se foloseşte tinctura de echinacea. Se recomandă consumul zilnic a 15 picături tinctură de echinacea, dizolvate într-un pahar cu ceai, timp de o săptămână.

Extractul de şovârv, un leac imbatabil

Efectele astringente şi antiinflamatoare ale sunătoarei au făcut ca planta să fie un excelent remediu în tratarea a peste 50 de maladii. În cazul toxiinfecţiilor alimentare se va administra infuzie de sunătoare, preparată dintr-o linguriţă cu plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se consumă două căni cu infuzie pe zi. Tratamentul durează două săptămâni. Specialiştii recomandă administrarea infuziei în paralel cu tinctură de echinacea. Acelaşi efect bun îl are şi tinctura de sunătoare, în acest caz fiind indicate 15 picături, de trei ori pe zi.

Un leac imbatabil împotriva stafilococilor se găseşte în extractul de şovârv. Aveţi nevoie de şase linguriţe cu pulbere care se lasă la macerat timp de opt ore în 500 ml apă rece. Ulterior se filtrează, iar preparatul obţinut se lasă deoparte. Planta rămasă după filtrare se opăreşte din nou cu 500 ml apă, se lasă la răcit şi se strecoară. La final, maceratul se combină cu infuzia. Se recomandă consumul unui litru pe zi, băut în patru reprize, timp de 20 de zile.

Medicament din frunze de vişin

Foarte eficient în combaterea diareii provocate de toxiinfecţiile alimentare este şi decoctul din frunze de vişin. Se fierb cinci linguri cu frunze de vişin în 500 ml apă, se lasă la macerat 15 minute, apoi se bea călduţ, cu înghiţituri mici. Pentru a combate greaţa şi a regla tranzitul intestinal, de un real ajutor este biterul suedez. Se administrează trei linguriţe cu preparat pe zi, diluate într-o cană cu ceai de afine, o altă plantă foarte cunoscută pentru efectele sale antidiareice şi dezinfectante. Terapia trebuie urmată două săptămâni.

Un alt ceai depurativ care ajută organismul să se refacă mai repede este ceaiul de cicoare. Pentru prepararea acestuia se folosesc două linguri cu plantă uscată la o cană cu apă, se lasă la fiert cinci minute şi se consumă înainte de mesele principale. Mesteacănul este, de asemenea, un ajutor bun persoanelor care suferă de toxiinfecţii alimentare. Se prepară un ceai din frunze de mesteacăn la care se recomandă a fi adăugat un praf de bicarbonat de sodiu. Se consumă trei căni cu ceai pe zi. Alte ceaiuri cu acelaşi efect incredibil este cel din pir şi din rădăcină de osul-iepurelui. Pentru infuzia de pir se folosesc rădăcinile, o rădăcină la o cană cu apă clocotită. Se consumă două-trei căni pe zi. Pentru decoctul din rădăcină de osul-iepurelui se folosesc trei linguriţe cu plantă mărunţită la un litru de apă. Preparatul se fierbe o jumătate de oră şi se consumă pe parcursul unei zile. Foarte bun pentru tratarea toxiinfecţiilor alimentare, mai ales pentru înlăturarea stării de vomă, este şi ceaiul de mentă, preparat dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă clocotită. Se consumă două căni pe zi.

Ceaiurile se consumă neîndulcite!

Ceaiurile depurative nu trebuie consumate după ureche, ci doar atunci când avem probleme cu intoxicaţiile alimentare. Specialiştii recomandă consumul ceaiurilor neîndulcite. Pentru un gust mai bun, la fiecare cană cu ceai se poate adăuga o linguriţă cu zeamă de lămâie. În perioada tratamentului se va ţine şi un regim alimentar, fiind indicat consumul de mere, banane, covrigi, brânză de vaci degresată şi legume fierte. Ulterior se poate adăuga în meniu şi carne slabă de pui.

Sfaturi utile

Simptomele specifice intoxicaţiei alimentare sunt diareea, senzaţia de greaţă, vărsăturile, febra, migrenele sau durerile de stomac. Ce facem ca să nu dăm mâna cu intoxicaţia alimentară? În primul rând trebuie verificată valabilitatea alimentelor, pentru că orice produs expirat ne poate îmbolnăvi. Mielul de Paşte trebuie cumpărat doar din târguri special amenajate, în niciun caz de la marginea drumului. De asemenea, friptura de miel se lasă în cuptor la o temperatură de minimum 63 de grade Celsius, aceeaşi temperatură fiind indicată şi pentru prepararea cotletelor de miel. Delicios este şi jambonul, dar doar preparat la o temperatură de 71 de grade Celsius, pentru a fi siguri că vom scăpa de toate bacteriile nedorite.

Atenţie la intoxicaţia cu ouă!

Intoxicaţia cu ouă, una dintre cele mai periculoase, spun specialiştii, are următoarea simptomatologie: dureri abdominale puternice, sub formă de crampe, transpiraţii, stare generală de rău, greaţă, urmată de vărsături, dureri de cap. Uneori, în funcţie de germenele infectant, poate apărea diareea şi deshidratarea secundară, dar şi erupţiile cutanate.

Mahmureala, bat-o vina!

Una dintre cele mai recomandate plante contra mahmurelii e limba-mielului, care reface nivelul de potasiu pierdut prin consumul de alcool. Se prepară o infuzie din două linguriţe cu plantă uscată la o cană cu apă fierbinte. Se lasă zece minute şi se consumă trei căni pe zi. Pentru a proteja ficatul după consumul excesiv de alcool se apelează cu succes şi la armurariu. Se recomandă infuzie preparată din două linguriţe cu plantă la 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat câteva minute. Se consumă două căni cu ceai pe zi. Nu în ultimul rând, ameţeala şi greaţa sunt combătute cu succes cu ajutorul ghimbirului. O rădăcină proaspătă se taie în felii, se toarnă peste aceasta apă clocotită şi se lasă la infuzat zece minute. Infuzia se consumă călduţă, îndulcită cu miere de albine. Pentru un efect maxim se toarnă peste infuzie suc proaspăt de lămâie.

Pont! Splinuţa atenuează durerile de cap provocate de mahmureală, două pahare cu moare de varză pe zi refac organismul după consumul exagerat de alcool, iar sucul de roşii elimină alcoolul din sânge.