de Carmen Ciripoiu
Venerate încă de pe vremea dacilor, pentru conținutul de substanțe nutritive, nucile se numără printre cele mai incredibile fructe cu efecte medicinale de excepție, fiind indicate în special persoanelor cu distrofie alimentară sau cu epuizare nervoasă.
Măresc imunitatea
Aveți probleme cu imunitatea? Sunteți apatici? Apelați cu încredere la nuci, și în scurt timp veți deborda de energie. Se amestecă un pahar cu miez de nucă bine pisat cu stafide și caise uscate, peste care se toarnă 300 g miere de albine. Se recomandă consumul unei linguri, de trei ori pe zi, înainte de masă. În caz de oboseală cronică se amestecă miez bine pisat de nucă cu stafide și cașcaval ras, în cantități egale. Efectul este garantat. Persoanele care suferă de colită și enterocolită pot apela cu succes la făina de nuci obținută prin măcinare, amestecată cu stafide. Nucile sunt excelente și pentru curățarea vaselor sangvine. În acest caz, se mărunțește bine coaja uscată de la 14 nuci, se amestecă bine cu 500 ml țuică și se lasă la macerat două luni și jumătate. Se consumă o lingură dimineața, pe stomacul gol. Remediul este indicat și persoanelor care suferă de chisturi și tumori.
Înving ateroscleroza
Deși sunt adevărate bombe energetice, consumate în cantități mici, nucile vă ajută să slăbiţi, datorită acizilor grași esențiali Omega 3, care acționează asupra metabolismului grăsimilor și reduc nivelul colesterolului în sânge. Atunci când ateroscleroza s-a instalat, tot nucile îi vin de hac. Se recomandă consumul a cinci nuci pe zi. În cazul ulcerului, se prepară un ceai din membranele a cinci nuci (pereții care despart miezul), peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat o oră și se consumă o linguriță dimineața, pe stomacul gol. În ceea ce privește problemele de tiroidă, acestea se ameliorează până la vindecare prin aplicarea pe locul bolnav a patru straturi de frunze verzi, strivite puțin între degete, care se lasă câteva ore. În lupta cu varicele sau cu dermatoza se recomandă fricționarea ușoară a zonelor afectate cu macerat din coajă verde de nucă. Se umple trei sferturi dintr-un borcan cu coji de nucă tocate foarte bine, iar deasupra se pune oțet de mere. Se lasă la macerat trei săptămâni. Viermilor intestinali le veniți de hac cu tocătură de nuci. Rețeta este următoarea: se dau prin mașina de tocat 33 de nuci, se pun într-un borcan și se acoperă cu țuică. Vasul se lasă la macerat, la soare, șase săptămâni, timp în care se acoperă zilnic. Se strecoară și se păstrează în sticle închise la culoare la frigider.
Tinctura oprește durerile pancreasului
Siropul din coji verzi de nuci este un leac imbatabil pentru bolile de stomac. Se mărunțesc bine câțiva pumni cu coji verzi de nucă și se pun la fiert într-un litru de apă, în care se mai adaugă două-trei cuișoare. După ce se răcește, preparatul se strecoară și se amestecă împreună cu un kilogram de zahăr, apoi se toarnă în sticle închise la culoare. Se recomandă consumul unei lingurițe pe zi, după mesele principale. Un panaceu de excepție pentru bolile pancreasului este tinctura din nuci verzi. Nucile tăiate se amestecă bine cu zahăr (un pahar la zece nuci) și se pun într-un borcan, care se lasă la macerat, la soare, zece zile, apoi încă alte zece zile la întuneric. După aceste 20 de zile se adaugă 250 ml țuică pentru fiecare zece nuci. Se lasă la macerat încă două săptămâni, apoi se strecoară. Se consumă o lingură cu 20 de minute înainte de masă.
Cojile subțiază sângele îngroșat
Administrate sub formă de ceai, cojile de nucă ajută la curățarea sângelui și la subțierea celui îngroșat, la îmbunătățirea funcției ficatului și a tranzitului intestinal, la tratarea incontinenței urinare sau a micozelor. De asemenea, preparatul menține calciul în organism, fiind recomandat în caz de osteoporoză sau fracturi. Ceaiul se obține prin fierberea cojilor de la două nuci verzi și se consumă fără adaus de miere sau de zahăr. Coaja de nucă verde este foarte bună și pentru îndepărtarea negilor. Se masează zonele cu negi o săptămână, de trei ori pe zi. Specialiștii spun că această coajă conține substanțe care au efect antiinfecțios, precum iod și taninuri.
Frunzele, minunate pentru podoaba capilară
Vreți să-i dați părului dumneavoastră o strălucire arămie cu totul aparte? Vă cade părul? Frunzele de nuc vă vin rapid în ajutor. Cinci mâini cu frunze verzi de nuci se pun la fiert cu cinci litri de apă. Fiertura se lasă la răcit și se aplică după spălarea părului. Părul trebuie uscat natural! Dacă aveți un ten gras și doriți să vă reglați producția de sebum, dar și să calmați iritațiile, apelați la infuzia din frunze de nuc. Peste patru linguri cu frunze uscate se adaugă 250 ml apă fierbinte și se lasă câteva ore la infuzat. Preparatul obținut se ţine la răcit, apoi se aplică pe ten.
Dulceața accelerează metabolismul
Utilizată pentru creșterea poftei de mâncare, dulceața din coji de nuci este și un bun accelerator al metabolismului, tratează oboseala și astenia. Se prepară din 250 g nuci descojite, 250 g muguri de nuc, 250 g miere și 500 ml apă. Toate ingredientele se pun la fiert până se obține o pastă. După ce compoziția s-a răcit se adaugă 125 g miere. Se recomandă consumul a trei lingurițe pe zi pentru adulți și o linguriță pentru copii, pe stomacul gol.
PONT. Nucile trebuie păstrate în condiții de temperatură și umiditate reduse, pentru că râncezesc foarte ușor. Se recomandă consumul nucilor crude, în niciun caz prăjite!
Ideale pentru curăţarea tenului
Pasta din nuci este foarte des folosită pentru curățarea tenului. Se pisează trei-patru nuci, care se amestecă bine cu câteva linguri cu apă călduță până devin o pastă. Preparatul se aplică pe față cu mișcări circulare, masându-se ușor. Se îndepărtează cu ceai de mușețel. Pasta de nuci are și rolul de a ajuta la eliminarea stratului de celule moarte. Dacă în locul apei se folosește miere, pasta de nuci cu miere este un energizant de excepţie.
Fiţi atenţi la cantitatea consumată!
Miezul de nucă se foloseşte fărâmiţat bine, altfel stomacul nu reuşeşte să-l digere. Având în vedere că nucile conţin proteine, este indicat să le consumaţi seara sau înainte de somn dacă dormiţi după-masă, deoarece proteinele se asimilează mai bine când organismul se relaxează. Nu se consumă cantităţi mari de miez de nucă. Doza recomandată este de patru-şapte nuci, altfel riscaţi să vă confruntaţi cu dureri de cap, spasme stomacale sau constipaţie.