de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Binecunoscută pentru aplicația de social media Snapchat, compania Snap are o arie mai largă de preocupări. Cea mai recentă realizare este o cameră foto zburătoare, care face selfie-uri din toate pozițiile și de la înălțime, apoi se întoarce în mâna utilizatorului.
Read more: Camera foto zburătoare face selfie-uri de la înălţimede Raluca Grinţescu
Cum introduci PIN-ul în bancomat folosind doar privirea?
O echipă de şase studenţi a dezvoltat o aplicaţie IT în premieră, care permite introducerea codului PIN într-un bancomat fără folosirea mâinilor, doar cu ajutorul privirii, şi prin care se poate evita frauda la ATM-uri. Membrii echipei de studenţi în anul al III-lea de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au participat recent la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, în cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reuşit să dezvolte aplicaţia IT într-un interval de circa 18 ore. Anca Davidel, care face parte din echipă, a povestit că aplicaţia este o premieră pentru România, dar şi care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale băncilor. „Prin aplicaţia SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă şi la sisteme de securitate a unor locuinţe. Aplicaţia noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii şi, în funcţie de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în faţa unui bancomat pentru a scoate banii priveşte ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN şi primeşte acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicaţie prin care astfel se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoţ nu vede codul PIN tastat”, a explicat Anca. Potrivit studentei, aplicaţia se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari şi care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime şi o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame. Varianta urmează să fie dezvoltată şi, ulterior, extinsă şi la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.
Detectorul de mine poate fi încorporat în pantofi
Lemur Studio Design, un studio columbian de design, a creat un concept pentru un detector de mine antipersonal care poate fi încorporat în orice pereche de încălțări. Columbia este pe locul doi (după Afganistan) în topul celor mai minate țări din lume, cu 10.000 de răniți și 2.000 de morți, victime ale minelor antipersonal din anul 1990 până în prezent. Ideea este destul de simplă și ar putea fi chiar eficientă, deși nu a fost încă testată în niciun fel. Toată tehnologia este încorporată în branțul unui pantof: o bobină, un microprocesor și un modul de comunicare Wi-Fi. Bobina emite un câmp magnetic care va fi perturbat de orice piesă metalică pe o rază de doi metri. Procesorul prelucrează datele și le trimite prin Wi-Fi la un smartphone sau un la ceas inteligent care va afișa poziția relativă a obiectului metalic de picior.
Read more: Inventiide Raluca Grinţescu
DARPA - o agenție a Departamentului Apărării al Statelor Unite, care are rolul de a dezvolta noi tehnologii pentru forțele armate - a demarat programul Revolutionary Prosthetics în 2006, având ca țintă tocmai producerea unei proteze high-tech care să înlocuiască brațele pierdute în luptă de soldații americani întorși la vatră, și iată că acum, după opt ani, faimoasa agenție americană se poate lăuda cu proteza DEKA Arm System. Aceasta primește semnalele electrice de la niște electrozi montați în dreptul mușchilor din apropierea punctului de pornire al protezei și le trimite la DEKA Arm System, unde sunt traduse de un cip în mișcări aferente. Brațul inteligent are aproximativ aceeași greutate și formă cu cele ale brațului unui adult și are o viteză de răspuns foarte mare. Bineînțeles, proteza conține și senzori de forță, pentru ca purtătorul să poată apuca diverse obiecte fragile, fără pericolul de a le distruge, dar oferă și o putere mare de strângere pentru mânuirea unor unelte utilizate în construcții precum un ciocan, o bormașină electrică sau un fierăstrău. Dispozitivul bionic poate fi configurat pentru cei cărora le lipsește brațul amputat de la umăr, cot sau închietura mâinii. Primii beneficiari ai brațului robotic vor fi, în mod cert, veteranii americani, dar cel puțin teoretic, DARPA ar putea comercializa produsul pentru oricine.