de Raluca Grinţescu
Cum introduci PIN-ul în bancomat folosind doar privirea?
O echipă de şase studenţi a dezvoltat o aplicaţie IT în premieră, care permite introducerea codului PIN într-un bancomat fără folosirea mâinilor, doar cu ajutorul privirii, şi prin care se poate evita frauda la ATM-uri. Membrii echipei de studenţi în anul al III-lea de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca au participat recent la un concurs de tip hackathon, un maraton de programare, în cadrul evenimentului tehnologic Techsylvania, unde au reuşit să dezvolte aplicaţia IT într-un interval de circa 18 ore. Anca Davidel, care face parte din echipă, a povestit că aplicaţia este o premieră pentru România, dar şi care sunt beneficiile acesteia pentru sistemele de securitate ale băncilor. „Prin aplicaţia SecurEye ne adresăm sistemelor de securitate, începând cu ATM-urile băncilor, dar aceasta poate fi extinsă şi la sisteme de securitate a unor locuinţe. Aplicaţia noastră preia coordonatele la care se uită o persoană pe un ecran de la un dispozitiv de urmărire a privirii şi, în funcţie de imaginea pe care o vede aceasta, calculăm pe ce numere vrea să apese. O persoană care ajunge în faţa unui bancomat pentru a scoate banii priveşte ecranul pe care sunt cifrele, fixează cifrele codului PIN şi primeşte acceptul în sistem, fără a mai folosi mâinile. Este o aplicaţie prin care astfel se evită frauda la ATM-uri, pentru că un eventual hoţ nu vede codul PIN tastat”, a explicat Anca. Potrivit studentei, aplicaţia se bazează pe un dispozitiv de urmărire a privirii, The Eye Tribe Tracker, care costă 99 de dolari şi care este sub forma unui paralelipiped de 20 de centimetri lungime şi o grosime de 1,9 centimetri, cu o greutate de 70 de grame. Varianta urmează să fie dezvoltată şi, ulterior, extinsă şi la deblocarea unui telefon mobil doar folosind privirea.
Detectorul de mine poate fi încorporat în pantofi
Lemur Studio Design, un studio columbian de design, a creat un concept pentru un detector de mine antipersonal care poate fi încorporat în orice pereche de încălțări. Columbia este pe locul doi (după Afganistan) în topul celor mai minate țări din lume, cu 10.000 de răniți și 2.000 de morți, victime ale minelor antipersonal din anul 1990 până în prezent. Ideea este destul de simplă și ar putea fi chiar eficientă, deși nu a fost încă testată în niciun fel. Toată tehnologia este încorporată în branțul unui pantof: o bobină, un microprocesor și un modul de comunicare Wi-Fi. Bobina emite un câmp magnetic care va fi perturbat de orice piesă metalică pe o rază de doi metri. Procesorul prelucrează datele și le trimite prin Wi-Fi la un smartphone sau un la ceas inteligent care va afișa poziția relativă a obiectului metalic de picior.
Pancreasul artificial
O echipă de cercetători de la Universitatea din Boston și de la Massachusetts General Hospital a pus la punct un pancreas artificial, care oferă speranțe legitime pentru cei care sunt bolnavi de diabet de tip I. Acest dispozitiv monitorizează permanent nivelul glicemiei, cu ajutorul unui senzor instalat sub pielea pacientului, și transmite informația, o dată la cinci minute, prin unde radio, către un dispozitiv de tip iPhone. O aplicație instalată pe dispozitiv calculează cantitatea de insulină sau de glucagon (acesta este cel de-al doilea hormon produs de pancreas, care are ca efect creșterea glicemiei) și transmite comenzile necesare către două pompe (una de insulină și una de glucagon), astfel încât să fie reglat nivelul glicemiei. Un dispozitiv asemănător a fost testat pentru prima oară în 2010, în condiții de spital. De această dată, dispozitivul a fost testat în condiții reale. Ed Damiano, de la Universitatea Boston, care a fost conducătorul grupului de cercetători, a declarat: „Performanțele sistemului nostru, atât în cazul adulților, cât și în cazul adolescenților, ne-a depășit așteptările, în condițiile foarte dificile din lumea reală. Vindecarea diabetului de tip I este totdeauna un obiectiv. Dar câtă vreme atingerea obiectivului este îndepărtată, o tehnologie complet automată, care poate îndepărta riscurile legate de hipoglicemie, ar ridica povara emoțională gravă a suferinzilor de diabet de tip I pentru multă lume, inclusiv pentru copilul meu.”