de Dana Purgaru
Max, câinele de luptă al Armatei Române, care era nelipsit de la defilările de 1 Decembrie alături de Detaşamentul de Cavalerie al Jandarmeriei Române, nu a mai putut participa anul acesta la paradă. El trece printr-o grea suferinţă, iar cei pentru care a slujit l-au uitat.
De la paradă, la eutanasiere
Deşi a fost primul câine de luptă al Armatei Române care a contribuit la misiunile militare din Afganistan, fiind antrenat special pentru descoperirea minelor şi dispozitivelor explozibile artizanale care ar putea răni sau ucide militari români, deşi a salvat multe vieţi pe câmpul de luptă, deşi a fost un soldat adevărat, care a rezistat temperaturilor foarte ridicate şi solului arid din Afganistan, Max a fost „pensionat”. Atunci când s-a îmbolnăvit, el a fost la un pas de a fi eutanasiat.
Suferă de dirofilarioză
Max se luptă cu o boală cronică, dirofilarioză, ce-i poate fi fatală în orice moment. El a fost depistat în primăvara acestui an ca fiind infestat cu dirofilarii (viermi la inimă), şi astfel a devenit inapt pentru „serviciul” în slujba Armatei Române. Norocul său a venit însă de la o doamnă cu suflet mare, Sorina Hanea, militant pentru protecţia animalelor. Aceasta a crezut în vindecarea lui şi l-a cerut Armatei. „De câteva ori pe lună se duce cu el la medicul veterinar, încercând să-l salveze. Astăzi, de exemplu, Max avea un abdomen distorsionat, enorm, şi mergea la drenaj la cabinetul veterinar în maşina doamnei Sorina Hanea. I s-au scos mai mulţi litri de lichid abdominal, care nu îl lăsa să respire şi apăsa asupra organelor vitale. Practic, a umplut o găleată”, povesteşte Marcela Pîslă, preşedinta Asociaţiei „Cuţu, cuţu”. „Tratamentul cu şanse de vindecare de dirofilarioză este de lungă durată, cel puţin trei ani, iar cel de susţinere cardiacă zilnică este foarte scump, aproximativ 600 de lei pe lună, dar, cu toate acestea, doamna Hanea a achitat în mare parte cheltuielile medicale preliminarii stabilirii actualului tratament, 2.500 de lei, dar tot au mai rămas de plată încă 800 de lei la clinică, nemaipunând la socoteală costul medicamentelor zilnice, hrana de bună calitate, precum şi vizitele periodice la medic pentru control şi pentru drenaj”, a mai spus Marcela Pîslă.
Îşi poate învinge boala
Vestea bună este că Max poate învinge boala de care suferă, poate redeveni un erou în propria poveste, poate trăi pentru a fi decorat şi pentru a fi iubit şi a dărui iubire. Cine doreşte să-l ajute poate lua legătura cu Sorina Hanea la numărul de telefon 0722.510.906 sau cu Marcela Pîslă la numărul de telefon 0763.649.644.
- Drama unui câine de luptă al Armatei Române a impresionat o lume întreagă şi va aduce modificări legislaţiei naţionale