de Dana Purgaru
Microcipul este cea mai sigură metodă de identificare a unui câine pierdut sau furat ori care a produs probleme, iar codul unic conținut de dispozitivul cât un bob de orez poate fi citit cu ușurință la cabintele veterinare sau de autorități. În plus, implantul nu afectează în niciun fel sănătatea patrupedului și este valabil pe toată durata vieții acestuia. De la 1 ianuarie 2015, posesorii de câini de rasă comună şi metişi fără microcip, neînregistrați în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân (RECS) și nesterilizați, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Îndatorire a stăpânilor
Conform Ordinului nr. 1 din 2014, pentru aprobarea Normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân, toţi românii care au câini sunt obligaţi să-şi înregistreze animalele în RECS şi să-i castreze pe cei care nu au drept de reproducere prin pedigree. Odată cu înregistrarea în RECS, câinilor li se aplică un microcip, cu o serie unică, ce va fi trecută în registru şi în carnetul de sănătate al animalului. Microciparea le dă posibilitatea autorităților să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al patrupedului. Proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.
Înregistrarea, la 90 de zile de la fătare
Potrivit normelor în vigoare, proprietarii câinilor au obligaţia să identifice, prin microcipare, şi să înregistreze animalele în RECS, la medicul veterinar, în termen de 90 de zile de la fătare sau înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora. Câinii care au deja mai mult de 90 de zile trebuiau identificaţi şi înregistraţi până la 1 ianuarie 2015 sau înainte de vânzarea, donarea, vaccinarea contra rabiei sau scoaterea acestora în spaţii publice. „Ținând cont de noile schimbări legislative, posesorii de câini trebuie să facă un drum la medicul veterinar și să întrebe despre noile proceduri. Medicul veterinar autorizat să opereze cu baza de date RECS este informat și îi va ajuta. În primul rând, microcipurile trebuie să fie de un anumit standard și trebuie să aibă în componență codul alocat României: 642. În al doilea rând, vor exista câteva formulare de completat și apoi înregistrarea în baza de date unică RECS. Odată cu microcipul este alocat și un nou carnet de sănătate sau pașaport, ce are un număr unic, așa cum au și cărțile de identitate sau pașapoartele oamenilor”, ne-a spus medicul veterinar Daniel Lescai, șef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din București.
Microcipurile vechi trebuie verificate și, eventual, schimbate
Pentru cetăţenii care au deja câini cu microcip, medicul veterinar urmează să stabilească şi calitatea microcipului şi dacă acesta poate fi citit. În cazul în care nu corespunde normelor, microcipul va fi schimbat. „Dacă este un microcip ce poate fi citit de cititoarele destinate și noilor microcipuri și are 15 caractere, atunci este în regulă. Nu este nevoie de încă un microcip, dar trebuie înregistrat în baza de date. Dacă însă microcipul vechi nu poate fi citit, este necesară implantarea unuia nou, conform standardelor”, ne-a explicat Daniel Lescai.
Castrarea exemplarelor de rasă comună este obligatorie
Până la 1 ianuarie 2015, câinii de rasă comună sau metişii acestora trebuie să fie sterilizaţi, potrivit HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, intrată în vigoare la 23 decembrie 2013. Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel: femelele la vârsta de 4-6 luni şi masculii la vârsta de 6-8 luni.
Procedură nedureroasă, recomandată după prima vaccinare
Microcipul este un dispozitiv electronic cât un bob de orez, care conține un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul unui aparat special (scanner). Microcipul este încapsulat într-o sticlă biocompatibilă, rezistentă la apă, la vibrații ori la șocuri, cu sistem antimigrare. Se implantează cu ajutorul unei seringi de unică folosință în care vine împachetat, gata pentru a fi utilizată, împreună cu etichete autoadezive care au înscrise pe ele codul unic al microcipului. Aceste etichete se lipesc pe actele animalului respectiv. Implantarea microcipului se face subcutanat, nu este o metodă dureroasă, fiind asemănătoare unei injecții obișnuite, și nu necesită anestezie.
Procedura poate fi făcută la orice vârstă, dar se recomandă după prima vaccinare. În țările din Europa Continentală, microcipul este implantat în regiunea de mijloc a gâtului, în partea stângă. În celelalte țări, microcipul este implantat pe linia mediană dorsală, în spate, între omoplați.
Portal pentru verificarea datelor înscrise în RECS
Reprezentanţii ANSVA, împreună cu Colegiul Medicilor Veterinari, au pus la dispoziţia cetăţenilor portalul identificării şi înregistrării animalelor de companie - www.rompetid.ro - unde fiecare proprietar de câine are posibilitatea de a verifica veridicitatea datelor înscrise în RECS. Totodată, cu ajutorul portalului se pot da anunţuri care să ajute proprietarul să-şi recupereze câinele în eventualitatea pierderii sau găsirii unui animal.