de Laura Zmaranda
Blana de un alb imaculat, ochii care scânteiază a stăpânire de sine şi o statură impozantă ce ne duce cu gândul la forţa lupilor din sălbăticie. Cu toate acestea, Lupul Alb este un animal de companie excelent, cu un temperament echilibrat şi foarte inteligent. Sunt doar câteva dintre cuvintele prin care domnul Titus Cristian Constantin, crescător de Lupi Albi, ne-a descris rasa care a stat alături de cei mai puternici lideri ai lumii. Prin canisa pe care o deţine la Bucureşti, el pledează pentru răspândirea acestor exemplare superbe şi la noi.
Doar 500 de exemplare în România
- Domnule Titus, dragostea dumneavoastră faţă de cel mai loial prieten al omului v-a motivat să înfiinţaţi şi o canisă. Despre ce este vorba?
- De 38 de ani cresc câini de rasă, însă 2001 a fost anul în care am importat din Elveţia primii Lupi Albi care au călcat pe teritoriu românesc. Am început această activitate chiar înainte ca rasa să fie în curs de omologare. Am adus prima dată două femele şi un mascul. În acelaşi an, mai târziu, am mai adus încă doi masculi şi două femele, din care am folosit la reproducţie doar două femele. De-a lungul timpului, exemplarele noastre au fost importate din majoritatea caniselor de elită din Europa, din Austria, din Germania, din Franţa, din Danemarca, din Elveţia, din Cehia, din Rusia etc. Astăzi suntem singura canisă din ţară care creşte doar Lupi Albi. În mod paradoxal, în România, nu sunt mai mult de 500 de exemplare, extrem de puţin, comparativ cu cele peste 5 milioane de animale de companie.
- De ce aţi ales să creşteţi această rasă?
- Am considerat tot timpul că Ciobănescul German este cea mai inteligentă şi mai echilibrată rasă, chiar dacă acum este considerat mai mult câine utilitar. Singurul Ciobănesc German care a rămas la fel ca acum sute de ani este cel de culoare albă, salvat de americani ca Ciobănesc Alb Americano-Canadian, readus în Europa şi înregistrat de FCI ca şi Ciobănesc Alb Elveţian. Este singura ramură omologată a Ciobănescului German, care nu s-a modificat de-a lungul secolelor.
Preferatul celor mai puternici lideri
- Vorbiţi-ne, pe scurt, despre istoria Lupului Alb.
- Ciobănescul Alb, pe care unii îl consideră o rasă aparte, iar alţii doar o variaţie de culoare a Ciobănescului German, îşi are rădăcinile strâns legate de originea Ciobănescului German. Primele dovezi ale unui efort concret de a selecta linii pure de Ciobăneşti Albi înainte de 1900 întâlnim în Alsacia şi în Lorena, în Austria, la Casa Regală de Habsburg, a cărei influenţă domină Europa până la sfârşitul secolului al XVIII-lea. Din câteva cărţi dedicate istoriei şi evoluţiei Ciobănescului German, aflăm date importante despre primele exemplare albe prezentate în expoziţiile germane. În 1882, la expoziţia de la Hanovra, au fost prezentaţi doi Ciobăneşti de culoare albă, aparţinând baronului von Knigge. În 1899, căpitanul Max von Stephanitz cumpără un exemplar de Ciobănesc German şi începe selecţia Ciobăneştilor Germani. Pe continentul american, aceştia ajung odată cu primele importuri de Ciobănesc German, care, prin împerecheri, au produs şi pui albi. Primii Ciobăneşti Albi sunt reexportaţi în Europa, mai precis în Elveţia, iar masculul Lobo, născut în Statele Unite la 5 martie 1966, a fost înscris în Cartea de Origini Elveţiană (LOSH). În paralel, câţiva pasionaţi din Olanda şi din Danemarca importau şi ei alte câteva exemplare. Din canisa elveţiană Kron provine Kron Rani von Finn, care a fost cumpărat de germanul Martin Faustmann în 1980. Astfel, Ciobănescul Alb se reîntorcea acasă, în Germania, după aproape un secol de exil.
Un excelent companion
- Ce ne puteţi spune despre caracterul acestui câine?
- Lupul Alb are un temperament echilibrat, o inteligenţă deosebită, se poate dresa cu uşurinţă, este ascultător şi învaţă extrem de repede. Este un excelent companion pentru tineri sau bătrâni, dar şi pentru familii cu copii. Au fost multe cazuri când bebeluşii au învăţat să meargă susţinuţi de Lupi Albi. Este un câine minunat, protector, jucăuş, sociabil şi un prieten ideal pentru copii. Nu a existat niciun caz care să atace fără comandă! Sunt câini foarte sănătoşi, puternici şi loiali, apropiaţi de stăpâni şi buni paznici ai locuinţei. În plus, se acomodează foarte bine cu celelalte animale din apropiere - pisici, cai etc.
- E dificilă întreţinerea Lupului Alb?
- În ceea ce priveşte hrana, nu este pretenţios. Este recomandată hrana uscată, datorită conţinutului de vitamine şi de minerale de care ei au nevoie, fiind necesare două-trei mese pe zi. Lupul Aalb se poate adapta foarte bine la condiţiile de apartament, dar este esenţial să facă mişcare cel puţin de două ori pe zi, datorită energiei de care dispune. De asemenea, este important ca exerciţiile cu acest câine să se realizeze zilnic, pentru a se menţine în formă. Datorită inteligenţei sale, sunt importante exerciţiile zilnice variate, pentru a nu se plictisi. În ceea ce priveşte sănătatea, Lupul Alb a rămas un câine de stână puternic, sănătos, cu spatele drept, o rasă care depăşeşte 500 de ani. Spre deosebire de alte rase, nu este ameninţat de displazii sau de alte boli genetice. Cazurile displaziilor de şold sunt foarte rare.
Portofoliul canisei
Canisa de Lupi Albi a domnului Titus Cristian se poate mândri cu o vastă experienţă naţională şi internaţională. Câinii săi au participat la Campionate Mondiale şi Europene, la zeci de expoziţii internaţionale, la sute de expoziţii naţionale CAC sau CACIB, fiind prezenţi în peste 20 de ţări de pe patru continente. Lupii săi sunt campioni internaţionali în nouă ţări, deţin cinci titluri de campioni România şi de Campioni România Juniori, patru titluri de Campioni Europeni şi de Campioni Balcanici şi au fost premiaţi la sute de concursuri BOB, CAC, CACIB, RPJ, BM, BOS. Astăzi, canisa se poate lăuda cu 32 de exemplare, trei masculi şi patru femele de montă şi alţi patru masculi şi 21 de femele în coproprietate, toate exemplarele fiind premiate în expoziţii de frumuseţe şi cu drept de montă.