de Dana Purgaru
Potrivit unui studiu recent al specialiştilor de la Research Centre for Human-Animal Interaction (ReCHAI), de la University of Missouri College of Veterinary Medicine, din Statele Unite ale Americii, copiii care suferă de autism pot dezvolta abilităţi sociale puternice şi se pot exprima cu uşurinţă dacă au un animal de companie.
Încurajează comunicarea şi relaţiile
Oamenii de ştiinţă au studiat 70 de familii care au copii cu autism, cu vârsta între 8 şi 18 ani, cum poate influenţa viaţa acestora, implicit abilităţile lor sociale, prezenţa unui animal de companie. 67% dintre aceştia aveau un căţel, aproximativ 50% o pisică, dar au fost şi familii care aveau drept animale de companie peşti, iepuri, şoareci, şobolani, reptile, păsări şi animale de fermă, precum şi un copil care avea un păianjen. „Comparând cele două tabere, s-a dovedit că acei copii care au câini manifestă abilităţi sociale mai bune”, a declarat cercetătoarea Gretchen Carlisle. „Cu toate acestea, mai important este că informaţiile au arătat că micuţii care au orice fel de animal de companie în casă sunt mai dornici de a se implica în diverse comportamente, precum acelea de a se prezenta singuri, să ceară informaţii sau să răspundă la întrebările celorlalţi. Aceste tipuri de abilităţi sociale sunt, de obicei, dificile pentru copiii care suferă de autism, dar acest studiu arată că asertivitatea copiilor a fost mai mare atunci când au locuit alături de un animal de companie”, a mai spus cercetătoarea.
Acţionează ca un magnet social
Printre abilităţile pe care le dobândesc copiii care trăiesc alături de animale de companie se numără: cele de comunicare, capacitatea de cooperare, asumarea responsabilităţilor, empatia, capacitatea de autocontrol şi de a relaţiona cu alte persoane. Gretchen Carlisle a descris animalele de companie ca „lubrifianţi sociali”, deoarece când un animal de companie intră într-o clasă şi toţi copiii au tendinţa de a se strânge în jurul lui, iar astfel ajung să se cunoască şi să dialogheze între ei. Până acum se ştia că cel mai potrivite animale pentru copiii cu autism sunt câinii, dar, potrivit noului studiu, nu doar aceste patrupede influenţează viaţa micuţilor care suferă de această afecţiune, ci toate animalele de companie.
Câinii, în topul preferinţelor
În urma unui studiu realizat în 2006, pe un eşantion de 3.000 de adulţi, 94% dintre respondenţi au declarat că printre cele mai apropiate relaţii se numără cele cu câinii, 87a% - cu mamele, 84% - cu pisicile, iar 74% - cu tații. Potrivit acestui studiu, 85% dintre stăpânii câinilor consideră că aceştia fac parte din familie.