Main menu

header

  Geamuri deschise, obiecte din casă răsturnate accidental şi o curiozitate binecunoscută a pisicilor. Acestea sunt doar câteva dintre cauzele unor accidente în care sunt implicate frecvent felinele de casă, soldate de multe ori cu traumatisme severe. Domnul doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce este bine de făcut în aceste cazuri.

Acordaţi-i primul ajutor!

  În cazul unui traumatism suferit de pisica dumneavoastră trebuie să acordaţi primul ajutor şi să vă prezentaţi cu animalul la medic în cel mai scurt timp posibil. Fiţi atenţi la următoarele:
- observaţi dacă sunt prezente urme de sânge şi eventual cât sânge a curs, la nivel bucal, anal, în urină sau din alte zone corporale;
- opriţi hemoragiile superficiale prin apăsarea zonei din care curge sânge;
- după traumatism, pisica se mai poate mişca sau rămâne inertă?;
- protejaţi membrele fracturate şi ţineţi felina pe cât posibil într-o poziţie întinsă pe o parte, pentru a evita amplificarea durerii sau a traumatismelor de la nivelul coloanei vertebrale;
- observaţi respiraţia, dacă devine accelerată sau greoaie ori dacă sunt prezente semne de sufocare;
- îndepărtaţi sângele închegat de la nivelul nărilor şi întindeţi uşor gâtul pisicii, pentru a-i uşura respiraţia.

Reţineţi toate detaliile

  „După un traumatism ne putem confrunta cu hernie diafragmatică, fracturi de coaste, hemoragii în interiorul toracelui, edem pulmonar etc., iar datele furnizate medicului de proprietari sunt mereu valoroase. Astfel, trebuie comunicat timpul trecut de la presupusul traumatism ce a condus la astfel de accident şi ce alte manifestări a mai avut pacientul după traumatism”, ne-a spus medicul veterinar.

Accidentele rutiere, cele mai frecvente

  Cel mai des întâlnite probleme la pisici sunt căderile de la înălţime şi accidentele auto. „În astfel de cazuri ne putem confrunta cu stări de şoc traumatic, hemoragii fie interne, fie externe sau doar exteriorizate, hernii diafragmatice, adică trecerea organelor din cavitatea abdominală în torace, lângă plămâni şi inimă, ruptură de vezică urinară şi uroperitoneu (vărsarea urinei în abdomen). Pot apărea diverse fracturi, inclusiv la nivelul cavităţii bucale şi traumatisme severe la nivel vertebral sau cranian”, a adăugat specialistul.

Mergeţi urgent la veterinar

  Odată ajunşi la medicul veterinar, acesta efectuează tratamentul antişoc, antialergic şi antihemoragic şi o ecografie abdominală, ce poate să pună în evidenţă hemoragiile interne sau rupturile diverselor organe. Se efectuează, de asemenea, şi radiografii prin care se pot constata diverse fracturi sau modificări la nivelul cavităţii toracice ori leziuni vertebrale. Dacă pisica are hemoragie masivă, este posibil să se facă şi transfuzie. În urma stabilizării animalului se pot efectua şi alte examinări suplimentare, pentru evaluări corecte.
  Dacă aveţi întrebări legate de măsurile ce trebuie luate în caz de traumatisme sau de orice altă afecţiune a animalului dumneavoastră de companie, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara, nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru