de Dana Purgaru
Câinii „șomeri”, care nu au avut norocul să aibă un stăpân care să îi iubească și să le dea o utilitate, abandonați de oameni și dați uitării în adăposturi sau condamnați la eutanasiere, reprezintă niște comori nedescoperite. Acest lucru îl dovedește, de câțiva ani, proiectul „Câini pentru Oameni” al Fundației Vier Pfoten, primul proiect de terapie asistată de animale din România.
După „școală”, animalele trebuie să treacă anumite examene
Recunoscuți pentru faptul că sunt mai loiali, mai sensibili, mai de încredere și mai dispuși să lucreze decât semenii lor aristocrați, câinii fără stăpân își dovedesc toate aceste calităţi ori de câte ori li se oferă o șansă, cât de mică. Ei pot deveni excelenţi câini de terapie, de salvare sau pentru orice alt tip de activitate în folosul comunităţii. Pentru aceasta sunt necesare o pregătire continuă şi atentă din partea unor dresori experimentaţi, un spaţiu de antrenament şi echipament specific. Proiectul „Câini pentru Oameni” șlefuiește aceste diamante prea puțin înțelese, numite de societate „câini maidanezi”, și le transformă în câini cu o utilitate extraordinară în societate.
Selecționați în urma unor examene obligatorii
Vier Pfoten a iniţiat acest proiect în 2004, în care foşti câini fără stăpân sunt instruiţi de experţi şi lucrează ca şi câini de terapie sau de salvare. Scopul proiectului este, pe de o parte, de a schimba mentalitatea opiniei publice în legătură cu câinii fără stăpân, dovedindu-le valoarea şi oferindu-le o nouă viaţă, iar, pe de altă parte, de a ajuta copiii şi tinerii cu dizabilităţi psihice. Câinii au fost selecţionaţi cu foarte mare atenţie, şi-au încheiat cu succes pregătirea şi au trecut examenele obligatorii, ajungând în scurt timp să întrunească criteriile internaţionale pentru a putea fi consideraţi câini de terapie şi de companie. „În vara anului 2007 s-a început extinderea proiectului, prin selecţia unei noi generaţii de câini fără stăpân care au început antrenamentele pentru a deveni câini utilitari. Prin intermediul acestui proiect, Vier Pfoten este prima organizaţie care aplică în România terapia asistată de animale pentru ameliorarea stării de sănătate şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi”, potrivit fundației a cărei deviză este „Fii om cu animalele”.
Au o influență extraordinară asupra pacienților cu dizabilități
De-a lungul timpului, cercetările au demonstrat că pacienţii care suferă de dizabilităţi emoţionale comunică mai uşor cu animalele decât cu oamenii, și tocmai această relaţie specială creată între animal şi om asigură succesul terapiei asistate de animale. „Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră imparţială, necondiţionată, fără a judeca persoana după vreun criteriu, aşa cum fac oamenii. Practic, terapia constă în întâlniri regulate între câinii de terapie însoţiţi de instructori şi copiii din instituţii de profil, întâlniri aflate sub supravegherea îngrijitorilor şi psihopedagogilor centrului; de asemenea, doi psihologi monitorizează şi coordonează permanent starea pacienţilor”, potrivit Vier Pfoten.
Consolidează relaţia dintre om şi patruped
„Fiecare copil care participă în program este vizitat o dată pe săptămână, timp de o oră, de câinele „său” şi de un instructor. În momentul acestor întâlniri au loc activităţi fără potenţial de eşec pentru copii, pentru a le reda acestora aprecierea de sine. De exemplu, ei învaţă cum să hrănească şi să recompenseze câinele, urmărindu-se ca, prin intermediul legăturii cu acesta, copilul să înveţe, de fapt, să se adapteze la situaţiile cotidiene”, au completat reprezentanții fundației. Psihologii au observat, în timp, un progres important în comportamentul copiilor în urma acestor şedinţe. Ei acţionează cu mai multă încredere în sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai puţin agresivi şi îşi iau foarte în serios îndatoririle faţă de câine. De cealaltă parte, câinii se bucură de afecţiune şi consideraţie pe care nu le-a mai simţit până acum, ceea ce consolidează relaţia dintre om şi animal, cu rezultate benefice pentru ambele părţi.
Pregătiţi și pentru căutare și salvare
Tot din 2004, proiectul „Câini pentru Oameni” a avut încă o iniţiativă temerară: antrenarea câinilor pentru acţiuni de căutare şi salvare. „Vier Pfoten a participat la prima tabără pentru câini de salvare din România, la Arieşeni, în 2006, tabără care continuă în fiecare an şi care oferă fundaţiei şi partenerilor săi ocazia de a pune la punct o strategie naţională unică pentru intervenţii în caz de avalanşe sau oameni pierduţi în munţi. Participarea noastră a confirmat totodată importanţa echipei „Câini pentru Oameni” în acest domeniu nou în România, în care câinii participanţi la această tabără sunt şi singurii din ţară antrenați special pentru acest tip de intervenții de urgență”, potrivit reprezentanților fundației. Datorită rezultatelor deosebite obţinute la Arieșeni, pregătirea a continuat cu diversificarea tipurilor de căutare: dărâmături, teren accidentat, pădure și altele, iar, ulterior, echipa a participat la mai multe tabere de pregătire şi concursuri, de asemenea, cu rezultate de excepţie.
Echipă specială pentru micuţii cu autism
Începând din 2014, Mulan, Țuca, Richie și Tibi, cei patru căței foști maidanezi din echipa de terapie asistată de animale a Vier Pfoten, desfășoară un proiect dedicat copiilor cu autism. „Copiii autiști sunt speciali și vulnerabili. Terapia pe care o facem cu ei este o provocare pentru noi, dar și o mare satisfacție că putem fi de ajutor. Începem deja să vedem niște rezultate și remarcăm, încă o dată, că maidanezii sunt buni la toate”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul proiectului „Câini pentru Oameni”. „Părinții copiilor din program ne-au spus că au început deja să observe schimbări în comportamentul acestora. Mai mult, copiii au arătat interes și față de alte animale decât câinii de terapie, ceea ce nu se întâmpla anterior. Asta înseamnă că abilitățile învățate cu câinele de terapie sunt transferate către alți câini”, a declarat și Victor Chitic, psihologul echipei „Câini pentru Oameni”.