Dacă aveţi o pisicuţă sau un căţeluş, este bine să ştiţi că şi ei pot suferi de boli de inimă la fel ca şi noi. De aceea este indicat să îi duceţi la controale periodice. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus când pot apărea astfel de probleme, în ce constau şi cum se depistează. Afecţiunile inimii se întâlnesc de cele mai multe ori la animalele mai în vârstă, dar, din păcate, nici cele tinere nu sunt ocolite, mai ales din cauza unor malformaţii ce evoluează încă dinainte de naştere sau în urma îmbolnăvirii de parvoviroză canină.
Cauze multiple
„Afecţiunile cardiace pot apărea prin mai multe mijloace, prin tulburări vasculare la nivelul vaselor de sânge, muşchiului cardiac, foiţelor pericardice care înconjoară cordul, la nivelul reţelei de transmitere a impulsului electric specific sau în urma unor combinaţii de factori. În multe cazuri se ajunge la diagnostice de tipul infarctului, pericarditei, miocardozei, blocurilor de diferite naturi sau cardiomiopatiei dilatative etc.”, ne-a spus medicul veterinar.
Afecţiunile cardiace pot trece neobservate
Afecţiunile cardiace pot trece neobservate în timp sau pot să se manifeste brusc, brutal şi chiar fatal. Pentru a le putea depista trebuie să fiţi foarte atenţi la anumite semne pe care le poate prezenta animalul. Acestea ar fi: dispoziţia scăzută la efort, tusea seacă, repetitivă, mai ales observabilă în momentele de agitaţie, respiraţia dificilă, leşinul, cianoza (albăstrirea) limbii etc. „Este adevărat că multe dintre aceste afecţiuni sunt întâlnite după vârsta de 6-7 ani, dar există şi afecţiuni, de exemplu parazitare, ce pot duce la complicaţii cardiace la orice vârstă, aici vorbind despre dirofilarioză sau despre heartworm disease”, a completat specialistul.
Dobermanul, cel mai predispus la îmbolnăvire
Cel mai predispuse la boli de inimă sunt rasele de talie mare, animalele obeze sau care au afecţiuni pulmonare cronice. Dintre rasele de câini cel mai afectate putem aminti: dobermanul, boxerul, ciobăneştii, dogul german, caniche şi metişii acestora.
Luaţi măsuri la primele simptome
Metodele de investigaţie a afecţiunilor inimii sunt ecocardiografia simplă sau Doppler, electrocardiograma, radiografia toracală. Foarte important este însă să duceţi animalul la control imediat ce observaţi simptomele descrise mai sus, pentru că tratamentul timpuriu asigură şanse mari de reuşită în faţa bolii.
Daniela Purgaru
Consultaţie gratuită cu „Taifasuri”
Dacă aveţi întrebări legate de măsurile ce trebuie luate în caz de traumatisme vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara din Str. Ilioara nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30. Se acordă o consultaţie gratuită cititorilor care se prezintă la această adresă cu animalul şi cu un exemplar al revistei Taifasuri.