de Dana Purgaru
Descoperire uimitoare a oamenilor de știință: cimpanzeii au capacitatea mentală de a găti mâncarea. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în Marea Britanie, care vine să susțină o teorie controversată legată de momentul în care omul a început să-și prepare hrana.
Studiul ne ajută să înțelegem mai bine istoria
Nouă studii întreprinse în Republica Democrată Congo și centralizate au venit cu concluzii uimitoare: că cimpanzeii înțeleg conceptul de mâncare gătită și au răbdare ca alimentele crude să fie transformate în hrană gătită atunci când se simt în siguranță.
Problema este faptul că le lipsește abilitatea de a produce focul. Însă, dacă li s-ar da o sursă de căldură, ar putea fi capabili să manipuleze această sursă pentru a găti mâncarea, spune psihologul Felix Warneken, de la Harvard University, care a realizat studiul alături de Alexandra Rosati.
Aceste descoperiri conduc către un moment considerat crucial pentru evoluția umană, cel în care am început să preparăm mâncarea. Conform teoriei, hrana gătită a accelerat evoluția noastră, ea fiind mult mai ușor de digerat și mult mai sănătoasă, majoritatea paraziților fiind distruși în urma coacerii sau a fierberii. Gătitul necesită capacități mentale importante, adică tocmai diferența dintre oameni și animale. Potrivit cercetătorilor, oamenii și-au dat seama că, prin preparare, mâncarea este mai gustoasă și poate fi păstrată mai mult timp, fiind consumată și când hrana proaspătă nu mai este disponibilă.
Le lipsesc anumite capacității sociale
Un alt motiv pentru care cimpanzeii nu gătesc este faptul că le lipsesc anumite capacității sociale și nu au încredere în ceilalți membri ai grupului că nu le vor fura mâncarea până o pregătesc. Din acest motiv, preferă să mănânce alimentele imediat ce le găsesc, crude.
Cercetarea și-a propus să investigheze o teorie controversată: faptul că datorită mâncării gătite și a unui aport crescut de proteine, a existat o dezvoltare cerebrală consistentă. Conform teoriei, gătitul ar fi apărut mult mai devreme în evoluția noastră, poate chiar acum mai bine de 1 milion de ani, însă foarte mulți paleontologi cred că am început să ne preparăm alimentele mult mai târziu, acum 300.000-400.000 de ani, astfel că nu gătitul ar fi dus la dezvoltarea cerebrală.