Main menu

header

537 24 2de Dana Purgaru

În cazul pisicilor necastrate, care sunt „tratate” de proprietari cu pastile care stopează efectele neplăcute ale perioadei de „călduri”, pot apărea probleme foarte grave de sănătate, ce pot fi semnalate uneori de simptome aparent banale, cum ar fi aspectul ochilor. Dr. Constantin Daniel Lescai, medic veterinar și șef de clinică la Spitalul Veterinar Salvavet Ilioara din București, aduce lămuriri cu privire la ciudata legătură dintre culoarea ochilor pisicii și efectele secundare ale tratamentului cu progesteron, pentru oprirea „căldurilor”.

Ovulația, stimulată numai de împreunare

Pisica este un animal poliestric sezonier, adică perioadele de călduri se succed ciclic de primăvara până toamna. Proprietarii care nu doresc castrarea animalelor și, pentru că sunt deranjați de manifestările specifice, apelează la metode medicamentoase pentru prevenirea sau întreruperea ciclului. Totuși, această metodă vine și cu un aspect mai puțin dorit. „Pisica, prin particularitățile sale biologice, nu ovulează spontan. Acest lucru se traduce printr-o perioadă de estru, dominată de estrogeni, hormoni stimulatori ai activității sexuale, care nu este urmată de o perioadă progesteronică, luteală, așa cum se întâmplă la cățea, alte animale și om. Ovulația la pisică este stimulată doar de o succesiune de acte de împerechere în decurs de câteva ore. În lipsa împerecherii, nu se produce ovulația și nici nu urmează perioada progesteronică, cea care ar menține gestația. Progesteronul este răspunzător de derularea corespunzătoare a unei sarcini, gestații. În cazul întreruperii medicamentoase a estrului, a căldurilor, sunt folosite, în general, preparate pe bază de progesteron. În acest fel, pisica, în lipsa ovulației, primește în corp o doză de progesteron, ce va induce corpul într-o stare similară celei de după împerechere. În acest fel, corpul «crede» că se pregătește de gestație. Progesteronul, adică medicamentul folosit, va induce câteva modificări ale activității secretorii din uter, în unele situații, nu toate, în funcție de diverși factori, putând duce la o acumulare patologică nedorită. Această acumulare, în cazul în care se transformă în puroi, poartă denumirea de piometru”, a explicat medicul veterinar.

Trebuie intervenit de urgență

Acumularea unei astfel de secreții patologice în interiorul uterului, îl transformă pe acesta într-o adevărată „pungă de puroi”, iar corpul reacționează printr-un proces inflamator și de apărare. „Din această luptă pentru supraviețuire, în anumite condiții, se formează o mulțime de legături între anticorpii pisicii și antigenul ce a participat la producerea acelei secreții purulente. Astfel de complexe imune, antigen-anticorp, călătoresc prin organism și pot ajunge chiar și la nivelul ochilor, producând o uveită, o colorare ciudată a ochilor, o «întunecare», precum un abur în interiorul lor”, a completat specialistul.

Proprietarul care observă la pisica sa un asemenea simptom, mai ales în situația în care acesteia i se administrează de obicei tratament pentru prevenirea sau stoparea „căldurilor”, trebuie să se adreseze urgent medicului veterinar, deoarece acesta reprezintă un semn grav. „În acest caz, necesarul de tratament include intervenție chirurgicală de urgență și terapie intensivă”, a ținut să avertizeze doctorul Lescai.

Prevenirea unor astfel de probleme de sănătate se poate realiza prin castrarea pisicilor