de Dana Purgaru
Căpușele pot fi extrem de periculoase pentru câini și pisici, deoarece prin mușcătura lor se pot transmite boli grave, chiar letale, atât la animale, cât și la oameni. Printre acestea se numără Babesioza, Borelioza (boala Lyme), Anaplasmoza și Ehrlichioza, dar și boli virale. Deși mulți proprietari de animale au înțeles faptul că aceste insecte sunt nocive și că trebuie luate măsuri împotriva lor, atunci când găsesc o căpușă pe câinele sau pe pisica lor nu știu ce să facă, după cum ne-a spus doctor în medicină veterinară Constantin Daniel Lescai, șef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din București. Măsurile cel mai bune și eficiente ce trebuie luate sunt păstrarea căpușei și mersul de urgență la cabinetul veterinar.
Simptomele nu apar imediat
Perioada de transmisie este timpul petrecut de căpușă pe un organism, suficient pentru a duce la îmbolnăvirea acestuia. „Acest timp de transmisie este diferit, în funcție de agentul patogen transmis. Adică, de exemplu, pentru Babesioză, timpul minim de transmisie este de 24-36-48 de ore. Adică, atât trebuie să fie organismul în contact cu respectiva căpușă pentru a putea transmite Babesia spp., în cazul în care adăpostește parazitul în interior. Pentru a crește șansele transmiterii speciilor de Borrelia, cele ce duc la Lyme disease - Borelioza -, căpușa trebuie să fie atașată minimum 12 ore, iar după 24-36 de ore, este aproape sigur că a transmis boala, în cazul în care adăpostea acest spirochet. Pentru bolile virale se estimează că timpul de contact este foarte redus, adică aproape orice mușcătură poate fi o sursă de infecție în cazul prezenței unui virus patogen în interiorul căpușei”, ne-a explicat specialistul.
Investigația durează doar câteva minute
Așadar, acest lucru înseamnă că nu orice căpușă transmite cu siguranță una sau mai multe boli. Însă, așteptarea unor eventuale simptome poate fi extrem de neplăcută, iar corpul poate să nu dea semne de boală vizibile și ușor de interpretat decât atunci când este deja târziu. Cea mai bună soluție este și cea mai evidentă. Analizarea căpușei găsite. „Medicul veterinar ar putea testa, în anumite condiții, direct căpușa respectivă. Această testare folosește în special pentru depistarea celor ce pot transmite specii de Borrelia, adică agenții infecțioși ai Boreliozei, denumită și boala Lyme. Testul poate fi realizat direct din căpușa extrasă, scoțând în evidență între una și patru specii de Borrelia. Și acest lucru rapid, adică în câteva minute”, ne-a spus medicul veterinar.
Chiar dacă depistarea acestor specii de Borrelia nu înseamnă neapărat o transmisie sigură, ci doar probabilă și nu neapărat îmbolnăvire, analiza poate scuti proprietarul de așteptarea tensionată și poate mări foarte mult șansele de vindecare în cazul în care transmisia agentului infecțios a avut loc.