Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Noua Zeelandă a adoptat un amendament de lege privitor la drepturile animalelor, recunoscându-le acestora statutul de ființe conștiente. Cetățenii țării sunt obligați să le recunoască acest statut animalelor de companie și să le respecte drepturile. Totodată, experimentele de testare a produselor cosmetice pe animale au fost interzise în acest teritoriu insular.

„Și ele pot avea emoţii”

Legea a fost adoptată în ideea ca animalele să nu mai poată fi tratate ca simple obiecte, ci ca fiinţe capabile să perceapă senzaţii şi să aibă o conştiinţă de sine. „A spune că animalele sunt conştiente înseamnă să afirmi explicit că şi ele pot experimenta atât emoţii pozitive, cât şi emoţii negative, cum ar fi durerea sau primejdia”, a explicat Virginia Williams, directorul Comitetului Naţional pentru Etica Animalelor. Religii ca hinduismul, budismul şi jainismul recunosc acest statut şi în rândul fiinţelor nonumane. Astfel, în Noua Zeelandă vor fi stabilite pedepse pentru oamenii care îşi neglijează animalele sau le supun la abuzuri.

Testările cosmetice au fost interzise

Testările produselor cosmetice pe animale au fost scoase și ele în afara cadrului legal. „Din câte ştim noi, în Noua Zeelandă nu au fost niciodată testate cosmeticele pe animale, dar acest amendament era necesar pentru a trimite un mesaj care să spună clar că acest gen de practici nu este acceptat în Noua Zeelandă şi nu se va întâmpla niciodată aici”, a subliniat ministrul Nathan Guy. Un sondaj recent a relevat faptul că 89% din populația neozeelandeză nu este de acord cu practica testării cosmeticelor pe animale. Picurarea unor substanţe toxice în ochii animalelor sau pulverizarea unor chimicale pe pielea acestora, după ce au fost rase de blană, sunt doar două exemple de practici din industria cosmetică, ce foloseşte testarea pe porcuşori de Guineea, iepuri, şobolani, pisici sau alte animale de mici dimensiuni.

32 de țări au renunțat la „tortură”

Inițial, amendamentul votat impunea şi interdicţia testelor pe animale în scop medical, dar Parlamentul a votat doar partea referitoare la industria cosmetică. „Ne bucură faptul că politicienii neozeelandezi au făcut un pas important împotriva cruzimii industriei cosmetice la adresa animalelor, este un moment care merită celebrat”, a declarat Claire Mansfield, director de campanie în cadrul Humane Society International.

Prin această măsură, Noua Zeelandă s-a alăturat altor ţări din lume care au interzis această practică. Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au votat-o în anul 2009, iar alte ţări care au impus interdicţia sunt Israel, India şi statul brazilian Sao Paolo. Măsura este discutată şi de Australia, Brazilia, Canada, Taiwan şi SUA, care iau în considerare o interdicţie de acest fel.

„Oamenii nu sunt unicii care generează conştiinţă“

Noua lege urmează prevederile Declaraţiei de la Cambridge, privitoare la Conştiinţă, un document semnat în 2012 de cei mai importanţi oameni de ştiinţă: „Absenţa neocortexului nu pare să priveze un organism de la a experimenta stări afective. Animalele nonumane au substraturi neuroanatomice, neurochimice şi neurofiziologice de stări de conştiinţă, precum şi capacitatea de a manifesta comportamente intenţionale. Ca urmare a numărului mare de dovezi, rezultă că oamenii nu sunt unicii care posedă substraturi neurologice care să genereze conştiinţă. Animalele nonumane, printre care se numără mamifere şi păsări, precum şi alte creaturi, cum ar fi caracatiţele, posedă aceste substraturi.”