de Dana Purgaru
Năpârlirea este un proces normal, ce se petrece de obicei primăvara și toamna și survine în special la animalele care stau afară. Acesta este momentul în care pisica își schimbă blănița în concordanță cu temperatura. Însă, dacă felina pierde mult păr constant, indiferent de anotimp, pot exista și alte cauze ce trebuie investigate.
Cauzele pot fi multiple
În cazul în care pisica manifestă, pe lângă căderea excesivă a părului, lipsa poftei de mâncare și apatie, poate fi vorba despre o problemă metabolică sau despre o tulburare a funcţionalităţii organelor interne. Acestea vor fi investigate și tratate la cabinetul de specialitate. Dacă animalul se scarpină intens, dacă are zone roșii pe piele, eventual cu cruste, și locuri în care părul a căzut de tot poate fi vorba despre probleme dermatologice cum ar fi: micoze, bacterioze, parazitoze sau alergii. Așadar, în primul rând, este foarte importantă vizita la medicul veterinar pentru un control dermatologic și pentru a efectua un set de analize de sânge ce pot scoate la iveală o posibilă problemă de sănătate (un dezechilibru hormonal, o ciupercă, paraziți, o alergie ori o boală infecțioasă.
Deparazitarea regulată este esențială
Pisica trebuie deparazitată regulat atât intern, împotriva paraziților din tractul digestiv, cât și extern, contra puricilor și căpușelor. De asemenea, hrana trebuie să fie una de calitate superioară, bogată în fibre, echilibrată din punct de vedere nutrițional, recomandată de medicul veterinar în funcție de greutatea, de vârsta și de starea de sănătate a animalului. Una dintre posibilele cauze ale căderii în exces a părului poate fi și stresul cauzat de schimbarea locuinţei, apariţia unui bebeluș, venirea unor copii, aducerea unui nou animal, zgomote puternice și altele. În acest caz, mediul de viață al felinei trebuie schimbat. Este indicat ca stăpânii să evite agitația și gălăgia în preajma pisicii și să îi asigure acesteia zone de refugiu, departe de factori perturbatori.
Obișnuiți-o cu ritualul perierii zilnice
Îngrijirea zilnică a felinei este și ea esențială. Astfel, cel puțin cinci minute pe zi, felina se perie pentru a se aduna părul pierdut și a se preveni căderea lui prin toată casa. În acest sens, pentru părul scurt sunt recomandate periile dese, asemănătoare celor de haine, iar pentru părul lung, după periere, este bine să se treacă prin blăniță și cu pieptănul metalic, special proiectat în acest scop. Pisica trebuie învățată de mică să stea la periat și să accepte acest obicei ca pe un ritual zilnic. O băiță din când în când este și ea de ajutor pentru a scăpa de părul desprins din piele. De altfel, în cazul felinelor de apartament cu blană lungă, aceasta este chiar recomandată o dată la două luni. Operațiunea se face cu răbdare, folosindu-se un șampon prescris de medicul veterinar.
Pe lângă hrană, se mai pot oferi suplimente nutritive special create pentru o piele şi o blană sănătoase (sub formă de pastă, uleiuri, comprimate sau pipete)