de Dana Purgaru
După opt ani în care a slujit Armata și România, Yad, care acum poartă numele Beks, a fost scos la casat. Precum Max, câinele-erou care a îndurerat o țară întreagă și a cărui poveste a ajuns și peste hotare, acest Ciobănesc German a participat la numeroase misiuni de salvare, însă a fost uitat exact atunci când era în joc propria sa salvare.
Norocul său a fost Luminița
Devenit „ofiţer în retragere”, Yad urma să fie eutanasiat. L-a salvat însă o doamnă cu mult suflet, Luminiţa Cătălina Rădulescu-Bercuciu, din București, după cum arată blogul Cronicipebune.ro. Și a primit un nou nume, Beks. Pentru că viața lui nu mai este un Iad, ci s-a transformat într-un Paradis datorită unor oameni pentru care animalele înseamnă altceva decât niște unelte.
În acest moment, regulamentul Poliției prevede ca, la sfârșitul serviciului canin, câinele trecut de 8-9 ani sau care are probleme de sănătate să fie „casat”. Adică, omorât. Acest lucru s-a petrecut și cu „colonelul” Yad, care a fost dus la adăpostul Administrației pentru Supravegherea și Protecția Animalelor din București. Dacă în 14 zile nu era adoptat, viața lui s-ar fi sfârșit. Norocul său a fost însă Luminița Cătălina Rădulescu-Bercuciu. „Nu pot să nu mă gândesc ce a fost în inima lui când, în loc să meargă acasă, omul pe care l-a slujit atâția ani l-a abandonat acolo”, a scris ea pe pagina de Facebook după ce l-a cunoscut pe cel care avea să devină Beks, un câine blând, bun și frumos, cu nevoi speciale după o viață de militar.
„Tristeţea lui era grea”
„Încă nu îmi găsesc cuvintele să spun ce am simțit când am scos de la hinghieri câinele care a servit Poliției toată tinerețea lui de 8 ani, ce disperare pe el când s-a văzut în altă parte decât «acasă», ce agitație când a fost adus la mine, ce abandon în mâinile mele când i-am spus «băiatul meu» și când a văzut iubire. A făcut pipi pe el... La propriu... ca un câine-copil... Toată tensiunea din el a dispărut și a acceptat tot prin ce a trecut cu transportul, cu baia și injecțiile la veterinar, cu toate nebunele de pisici și de alți căței care l-au întâmpinat la venire. Doar a fost cuminte și trist. Tristețea lui era grea. Este tristețea sufletului dezamăgit”, a mai scris Luminița Cătălina Rădulescu-Bercuciu.
O moarte decisă în 14 zile
Acum, Beks este bine. A ajuns vedetă. Lumea îl iubește cum poate nu l-a iubit nimeni toată viața lui. Are parte de îngrijire și de atenție, și nimeni nu îi mai cere să își riște viața pentru patrie. A făcut-o destul. Ca el însă mai sunt atâtea zeci de căței pe care i-ar putea aștepta aceeași soartă ca pe Yad. „Nu am spus niciodată că dau vina pe polițiști, deși este greu de înțeles pentru cei care citesc că un om care l-a antrenat și l-a îngrijit opt ani poate să îl ducă la o moarte decisă în 14 zile. Uneori poți să o asemeni cu o mamă care își abandonează copilul. Acel om a plâns când l-a dus la hinghieri, nu putem să știm ce a fost în sufletul lui, cum nu putem să judecăm cu mintea lui, care poate gândea că nu are cum să-i asigure hrană și îngrijire medicală. Faptul că statul lasă pe umerii acestor oameni îngrijirea câinilor ce au servit fără salariu, și care acum nu beneficiază nici măcar de o pensie, din care să poată fi întreținuți, și de servicii medicale gratuite, asta nu e vina polițiștilor. E vina sistemului! Eu am fost anunțată de șeful acestui om, comandantul unității canine, care era disperat că acest câine a ajuns acolo. Vina că acest lucru s-a întâmplat este numai a celor care fac legi și care au grijă doar de pensiile lor!”, a mai scris iubitoarea de animale din București.
Alte zeci de animale utilitare riscă să fie eutanasiate fără milă
Deși povestea tristă a lui Max a reușit să schimbe ceva în România, iar ministrul Apărării a modificat legea care acum face distincție între viața unui animal utilitar, la finalul carierei sale, și soarta unui autovehicul ce trebuie casat după ce nu mai poate fi reparat, mai sunt multe lucruri de reglementat. Până atunci, câteva zeci de câini utilitari care deservesc astăzi Armata și Poliția riscă să aibă aceeași soartă.