O specie de capră sălbatică, declarată dispărută după ce ultimul exemplar a fost descoperit mort în anul 2000 în nordul Spaniei, a fost readusă la viaţă, prin clonare.
Clona n-a supravieţuit
Din fericire, cu puţin timp înainte de decesul ultimului exemplar din specia Capra pyrenaica, într-un parc din Spania, cercetătorii prelevaseră mostre de piele din urechea acestuia. Mostrele au fost păstrate în nitrogen lichid. Utilizând ADN extras din acestea, cercetătorii au realizat o clonă, care, din păcate, nu a supravieţuit. Iedul a murit la scurt timp după naştere, din cauza unor anomalii la plămâni.
Vânatul excesiv a dus la dispariţia multor specii
În ciuda decesului clonei, întreaga procedură, o premieră de altfel, a fost un succes, deschizând drumul către salvarea speciilor dispărute sau pe cale de dispariţie.
Această specie era odată comună în nordul Spaniei şi în Pirineii Francezi, însă vânatul excesiv praticat în secolul al XIX-lea a redus numărul animalelor la mai puţin de 100 de exemplare. În 1973 a fost declarată specie protejată, dar în 1981 mai existau doar 30 de exemplare, în Parcul Naţional Ordesa din Aragon.
Daniela Purgaru