Aşa cum şi în cazul oamenilor de multe ori tratamentul „după ureche” face mai mult rău decât bine, şi în cazul animalelor pot apărea complicaţii cauzate de o medicamentaţie greşită. Doctor Constantin Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a explicat cât rău putem face administrând, fără sfatul medicului, tot felul de doctorii.
Medicamentele administrate incorect pot fi letale
Veterinarii se confruntă deseori cu cazuri în care animalele sunt tratate de stăpâni cu medicamente de uz uman sau incorect. „Este adevărat că multe substanţe active dinmedicina omului sunt utilizate şi în cea veterinară, dar concentraţia, doza şi forma de administrare diferă, putând totodată apărea alte efecte secundare, ce pot duce chiar şi la decesul animalelor”, ne-a spus domnul doctor.
Felinele sunt mai sensibile
Chiar şi banalele antifebrile sau antialgice comune, utilizate de foarte mult timp fără prescripţie medicală în medicina umană, de tipul paracetamolului, ibuprofenului, piroxicamului etc., sunt nocive animalelor. Astfel, intoxicaţia se produce prin administrarea voluntară sau accidentală, singulară sau periodică a unuia sau mai multor medicamente, pe cale orală sau parenterală la câine şi la pisică. Trebuie spus că pisicile manifestă o sensibilitate aparte la acest capitol.
Intoxicaţii cu efecte devastatoare
Intoxicaţia se produce ca urmare a administrării fără prescripţie medicală a aspirinei, ibuprofenului, paracetamolului, algocalminului etc. de către stăpân propriului animal atunci când acesta manifestă semnele unei afecţiuni dureroase sau febrile. „Aceste medicamente cu acţiune analgezică, antipiretică, antiinflamatoare, ce se metabolizează la nivel hepatic şi se excretă la nivel renal, pot produce eroziuni şi ulcere gastrointestinale, insuficienţă renală, afectare hepatică majoră şi predispoziţie la hemoragii”, a completat specialistul. Animalele afectate vor prezenta: inapetenţă, apatie, vomă şi/sau diaree cu sau fără sânge, icter, poliurie sau oligurie, mucoase anemice, deshidratare, febră, durere abdominală, probleme neurologice şi chiar comă urmată de deces.
La nevoie, daţi-i apă cu sare!
Încă de la primele simptome se recomandă stimularea vomei cu apă cu sare şi administrarea cărbunelui medicinal. Animalul trebuie dus de urgenţă la medic, dar nu uitaţi să vă notaţi medicamentele pe care le-aţi înghiţit câinele sau pisica şi ora aproximativă.
Daniela Purgaru