de Dana Purgaru
Numărul de tigri sălbatici a fost estimat la 3.890, în creștere de la doar 3.200 în 2010, au anunţat reprezentanţi ai WWF și Global Tiger Forum (GTF) într-un comunicat de presă.
Se încearcă dublarea număr ului de exemplare până în 2022
Această cifră minimă actualizată, compilată din datele IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii) și cele mai recente recensăminte naționale ale populațiilor de tigri, se datorează creșterii populațiilor de tigri din India, Rusia, Nepal și Bhutan, metodelor de monitorizare îmbunătățite și protecției sporite. „Pentru prima dată după decenii de declin constant, populațiile de tigri sunt în creștere. Acest lucru ne oferă o mare speranță și arată că putem salva speciile și habitatele lor atunci când guvernele, comunitățile locale și ecologiștii lucrează împreună”, a declarat Marco Lambertini, directorul general al WWF International. Tigrii sălbatici trăiesc într-o varietate de habitate din Asia. În prezent, există 13 țări cu populații de tigri: Bangladesh, Bhutan, Cambodgia, China, India, Indonezia, Laos, Malaiezia, Myanmar, Nepal, Rusia, Thailanda și Vietnam. În urmă cu 100 de ani existau 100.000 de tigri sălbatici, iar în 2010, numărul acestora scăzuse până la 3.200. În 2010, guvernele din țările cu populații de tigri au fost de acord să acționeze pentru a dubla numărul tigrilor sălbatici până la următorul An Chinezesc al Tigrului, în 2022. Acest obiectiv este cunoscut sub numele de Tx2.
Conferinţă Ministerială la New Delhi
La mijlocul lunii aprilie, guvernele din țările cu populații de tigri s-au reunit la cea de-a treia Conferință Ministerială din Asia pe tema Conservării Tigrilor, la New Delhi, India. „Aceasta este o întâlnire strategică, ce are loc la mijlocul drumului către obiectivul Tx2”, a declarat doctor Rajesh Gopal, secretar general, Global Tiger Forum. „Guvernele țărilor cu populații de tigri vor decide următorii pași în direcția atingerii acestui obiectiv, pentru ca tigrii să aibă un loc în viitorul Asiei”. În cadrul întâlnirii de trei zile, țările au raportat cu privire la progresul lor spre obiectivul Tx2 și și-au luat angajamente în legătură cu pașii următori. „Un plan de acțiune puternic pentru următorii șase ani este vital”, a declarat Michael Baltzer, lider al Inițiativei WWF Tx2. „Declinul la nivel mondial a fost oprit, dar nu există încă niciun loc sigur pentru tigri. Asia de Sud-Est, în special, este în pericol iminent de a pierde populațiile de tigri în cazul în care aceste guverne nu iau imediat măsuri”.
Cele mai mari pericole sunt braconajul și pierderea habitatului
Tigrii sunt clasificați ca fiind amenințați cu dispariția de Lista Roșie IUCN a speciilor amenințate, cele mai mari pericole fiind braconajul și pierderea habitatului. Statisticile TRAFFIC, rețeaua de monitorizare a comerțului cu specii sălbatice, arată că cel puțin 1.590 de tigri au fost confiscați de autorități între ianuarie 2000 și aprilie 2014, parte a comerțului ilegal cu specii sălbatice, o piață neagră valorând miliarde de dolari. Pentru ca țările să își protejeze populațiile de tigri, este esențial să cunoască mărimea acestor populații și amenințările cu care se confruntă.
Animal declarat oficial dispărut din Cambodgia
O veste tristă, ce se alătură altora de acest tip, a fost însă publicată recent de directmatin.fr și preluată de Agerpres. Organizația mondială pentru protecția naturii World Wildlife Fund (WWF) a anunțat că populația de tigri din Cambodgia a dispărut. Din păcate, cazul Cambodgiei nu este unic. Braconajul și despăduririle au decimat populația de tigri asiatici. „În prezent nu mai există exemplare de tigri în Cambodgia care să se poată reproduce. Prin urmare, tigrii sunt considerați dispăruți din punct de vedere funcțional”. Așa a sunat anunțul WWF, care este foarte posibil să se repete și cu alte specii amenințate de prezența agresivă a omului. În Cambodgia, nu au mai fost văzute astfel de feline din 2007, după cum precizează specialiștii. Guvernul cambodgian a aprobat recent un plan de reproducere a tigrilor. Acesta prevede amenajarea unei vaste zone protejate în jungla din provincia Mondulkiri. „Intenționăm să reintroducem doi tigri masculi și cinci-șase femele pentru început”, a spus Keo Omaliss, director al departamentului pentru faună și biodiversitate în cadrul Administrației forestiere, citat de „The Guardian”. În acest scop au început negocieri cu India, Thailanda și Malaiezia, țări care ar putea furniza animale.