de Dana Purgaru
O premieră în lumea reptilelor a fost realizată recent de o echipă de biologi de la National Geographic Society. Aceştia au descoperit, în timpul unei filmări nocturne în reciful de corali din largul Insulelor Solomon, o specie de broască ţestoasă biofluorescentă.
Carapacea ar putea servi la camuflaj
Exemplarul de broască ţestoasă de mare care le-a atras atenţia biologilor prezintă la nivelul carapacei sale nuanţe aprinse de roşu şi verde. Descoperirea ei marchează o premieră ştiinţifică, spune David Gruber, cercetător la Universitatea New York, membru al echipelor de explorare din cadrul National Geographic Society. Gruber, care s-a declarat încântat de această întâlnire subacvatică surprinzătoare cu un exemplar dintr-o specie rară, a mai spus că nu a descoperit deocamdată modul în care reptila marină utilizează această biofluorescenţă. De obicei, biofluorescenţa ajută animalele să atragă prada sau să se apere. Însă, în cazul broaştei ţestoase marine, ar putea fi vorba despre un fel de camuflaj, afirmă biologii de la National Geographic Society.
O premieră ştiinţifică
Biofluorescenţa unor specii de rechini de talie mică şi a unor recife de coral este cunoscută de oamenii de ştiinţă. Însă, în domeniul reptilelor marine, descoperirea biologilor americani reprezintă într-adevăr o premieră, precizează site-ul National Geographic Society.
În cazul biofluorescenţei, animalul absoarbe o lumină cu o lungime de undă ce conţine o cantitate mare de energie (precum culoarea albastră) şi emite, în schimb, o lumină cu o lungime de undă mai mică (precum culoarea verde). Fenomenul este diferit de bioluminescenţă, care constă în producerea propriei lumini prin intermediul unei serii de reacţii chimice sau cu ajutorul unor bacterii-gazdă care produc lumină.