de Dana Purgaru
Litiera este un element esențial pentru orice proprietar de pisică, iar cumpărarea așternutului absorbant poate fi o provocare ori de câte ori proviziile se termină, deoarece oferta de pe piață este destul de bogată, iar calitatea sortimentelor existente la noi este și ea foarte diferită. În plus, un rol important în această alegere îl joacă și felina, deoarece se întâmplă deseori ca aceste animale să prefere un anumit tip de nisip și să refuze un altul.
Bentonita, ieftină, dar cu dezavantaje
Cel mai ieftin și mai des întâlnit este nisipul care formează bulgări (bentonita). După cum sugerează și denumirea, acesta are calitatea de a forma bulgări în jurul excrementelor, în special a urinii, ce pot fi îndepărtate ulterior cu o lopățică. În cazul unui astfel de nisip de bună calitate, bulgării rămân intacți, iar curățarea se face ușor, lăsând în urmă nisipul rămas curat. Există însă sortimente ieftine ce îngreunează această sarcină, deoarece nisipul nu se coagulează bine și se împrăștie. Așadar, testați și cumpărați numai ce este eficient. Avantajul nisipului pentru litiere este că absoarbe bine mirosul, iar unele produse au adăugate și diverse arome, cum ar fi de brad sau de lavandă. Aveți însă grijă că pisicii ar putea să nu-i placă mirosul de conifere. Printre dezavantaje se numără faptul că acest tip de așternut face praf și se ia pe lăbuțele pisicii și va fi împrăștiat astfel prin casă.
Silicatul și așternul biodegradabil, două soluții economice
Toți proprietarii de pisici cunosc faptul că felinelor le place să-și facă nevoile într-un așternut impecabil. De aceea, este foarte importantă alegerea nisipului. În plus, pisicilor le place să fie mereu curate și nu agreează să simtă granule de bentonită între pernuțele de la picioare. O opțiune pe placul exemplarelor „sofisticate” este silicatul, un alt tip de așternut pentru litieră. Deși sunt scumpe, aceste cristale absorbante pot înmagazina mult mai multă urină în comparație cu nisipul. De asemenea, nu formează praf și nu lasă mirosurile neplăcute să se împrăștie în locuință. Când critalele de silicat devin galbene, e momentul să schimbați așternutul.
Așternutul biodegradabil, granule din rumeguș sau hârtie reciclată, are calitatea că absoarbe foarte bine urina și mirosul. Acest tip de nisip pentru litieră e preferat de mulți proprietari, deoarece poate fi aruncat în toaletă, fiind biodegradabil. Rata de absorbție este de 100% și este destul de economic. Dezavantajul este însă că prețul e ceva mai mare.
Atenție! Nisipul din bentonită nu trebuie aruncat la toaletă.
PONT. O dată la câteva goliri, litiera trebuie spălată cu apă fierbinte și cu detergent și dezinfectată