de Dana Georgescu
Abisiniana este una dintre cele mai vechi rase de pisici, iar genele sale se pare că nu dau semne de oboseală, deoarece această felină are un aspect și un temperament care îi duc de multe ori cu gândul pe iubitorii de animale la panterele din junglă. De altfel, ea obișnuiește ca și într-un apartament să se cațere și să supravegheze totul de la înălțime.
Originea sa e pierdută în negura timpului
Originară fie din Abisinia (Etiopia), fie din Egiptul Antic, pisica Abisiniană aduce foarte mult cu pisica sălbatică africană, însă nu se cunoaște exact originea ei, tocmai pentru că este foarte veche. Unele studii arată că ar proveni de pe coasta Oceanului Indian, între Singapore și Ceylon. Prima mențiune despre pisica din rasa Abisiniană a apărut în 1896, într-un registru despre genealogia animalelor, în Anglia.
Blana are un aspect deosebit
Această pisică frumoasă are corpul alungit, musculos, cu picioare zvelte. Se remarcă, de asemenea, urechile mari, ascuțite, precum și ochii mari, migdalați, de culoare verde sau galben-auriu. Blana este viu colorată și prezintă un model tărcat. Firele de blană au la rădăcină o bandă mai închisă la culoare, urmată de una mai deschisă și de o alta, spre vârf, mai închisă, de unde și aspectul pătat și lucios al blănii. Greutatea variază între 2,5 şi 5 kg.
Nu suportă să stea singură
Este o felină inteligentă, afectuoasă, tandră, dornică să fie în centrul atenției. Îi place să fie integrată cât mai mult în viața familiei care a adoptat-o și nu suportă să stea singură, necesitând stăpâni care își petrec mult timp în locuință sau alte pisici care să îi țină companie. În plus, o caracteristică aparte este faptul că se înțelege foarte bine cu câinii. Pentru că adoră să se cațere, având acest lucru în sânge, e bine să îi fie amenajate scărițe pe pereți și rafturi pe care să poată explora în voie. Blana sa trebuie periată cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, iar ghearele, scurtate o dată la circa patru săptămâni. Mâncarea trebuie să fie bogată în proteine și în fibre și cu puține grăsimi.
Robuste și longevive
În general, sunt pisici foarte robuste, dar dintre afecțiunile la care sunt predispuse amintim gingivita (de obicei, din cauza unei diete necorespunzătoare), care nu trebuie neglijată, putând duce până la pierderea dinților, și amiloidoza, care afectează rinchii. Dacă nu se doresc pui, e bine ca pisicile să fie castrate, pentru a se evita apariția unor tumori. Speranța medie de viață a acestor pisici este de 12-15 ani.
Exemplarele de rasă pură se înregistrează în asociațiile de profil și pot fi prezentate în expoziții de frumusețe, pentru popularizarea rasei