de Dana Georgescu
V-ați hotărât că a venit timpul să achiziționați primul câine sau prima pisică sau să îi luați un companion celui pe care îl aveți deja? Vreți să amenajați un acvariu sau un terariu pentru reptile sau căutați anumite rozătoare ori papagali? Din fericire, aveți de unde alege, deoarece oferta este foarte bogată, pe toate gusturile și potrivită fiecărui buget. Vă oferim câteva repere financiare după care vă puteți ghida în aventura pe care o începeţi.
De la arici africani la iguane şi agame cu barbă
Cumpărarea unui animal dintr-un pet shop vă oferă ocazia de a observa și de a alege exemplarul care vă place cel mai mult. Dezavantajul este că în multe astfel de magazine câinii nu sunt oferiți cu certificate de origine. În rețeaua Animax puteți găsi un pui de Labrador la 1.699 de lei, iar unul de Chihuahua, la 2.249 de lei. De asemenea, un pui de Bulldog este 2.999 de lei. Un dihor alb este 399 de lei, iar o Chinchilla, 199 de lei. Un arici african costă 399 de lei, un iepure pitic, 69 de lei, iar un hamster siberian, 19 lei. Dacă doriți să optați pentru reptile, un șarpe de porumb este 599 de lei, o agamă cu barbă e 499 de lei, iar o iguană, 399 de lei. Prețurile păsărilor variază în funcție de specie și de mărime. Perușii sunt 49 de lei, nimfele, 119 lei, celebrii papagali Agapornis, supranumiți și „amorezi”, sunt 149 de lei, iar cei Barraband, 399 de lei. Păsările din specia Rosella sunt 299 de lei, iar pescărușii japonezi costă 31 de lei. Oferta la pești exotici este deosebit de variată. Puteți cumpăra xipho sau guppy cu 5,99 de lei, scalar și neon cu 5 lei, ciclide cu 19 lei și discus cu 99 de lei.
Canisele și felisele atestate, cea mai bună soluţie
În cazul în care vă doriți un câine sau o pisicuță de rasă pură, cu valoare de reproducție și cu certificate ce atestă rasa și linia genealogică, trebuie să vă adresați caniselor, respectiv feliselor din țară sau din străinătate. Atenție! Pentru a fi siguri că acestea sunt veritabile și sunt certificate, luați legătura cu asociațiile chinologice, respectiv cele feline. Prețul mai mare decât cel pe care îl întâlniți pe site-urile cu anunțuri vă oferă garanția că animalul achiziționat este valoros, de rasă pură, că îl veți putea înscrie în asociația de profil și că veți putea lua oricând în viitor legătura cu proprietarii canisei, respectiv felisei. De asemenea, certificatul de origine (pedigree) vă dă ocazia de a participa la concursuri de frumusețe cu patrupedul pe care îl alegeți pentru ca puii săi să aibă și ei, la rândul lor, valoare reproductivă atestată, iar rasa să fie păstrată pură.
Fiți sceptici și mergeți cu proprietarii puilor la veterinar!
Desigur, puteți opta și pentru un animal de pe site-urile cu anunțuri. Aici găsiți numeroase oferte, cu prețuri care variază extrem de mult, însă trebuie să țineți cont de faptul că sunt foarte mici șansele să aflați dacă exemplarele care vă plac sunt perfect sănătoase, dacă au actele în regulă sau dacă documentele sunt valide. Indicat este ca înainte de a da banii să observați mediul în care a crescut puiul, să faceți o vizită la medicul veterinar împreună cu proprietarul și cu puiul și să cereți actele de origine. Iată câteva exemple de prețuri la pisici pe site-urile de anunțuri: Albastră de Rusia 700-2.200 de lei, British shorthair 550-1.200 de lei, Scottish fold 1.200-11.500 de lei, Chartreux 1.200 de lei, Abisiniană circa 3.000 de lei, Main Coon 600-2.800 de lei, Ragdoll 400-600 de lei, Persană 1.200 de lei, Siberiană 750-1.000 de lei, Norvegiană de pădure 600-2.400 de lei, Sphynx (fără păr) 1.500-4.400 de lei.
În ceea ce privește cățeii, și în cazul lor diferă mult prețurile în funcție de pedigree. Un Husky poate fi cumpărat cu 500-1.200 de lei, un Shih-Tzu, cu 450-1.000 de lei, un Bichon, cu 300-800 de lei, iar un Sharpei, cu 400-1.400 de lei. Costul unui Cane Corso variază între 350 şi 900 de lei, al unui Amstaff, între 450 şi 1.300 de lei, al unui Ciobănesc german, între 300 şi 2.000 de lei, iar al unui Rotweiller, între 450 şi 900 de lei. Iată și alte exemple de prețuri: Beagle - 400-1.000 de lei, Yorkshire Terrier - 500-1.500 de lei, Labrador - 450-1.800 de lei, Retriever - 450-2.300 de lei, Akita Inu - 750-4.000 de lei, Bulldog englez - 1.900-3.500 de lei, Dalmațian - 800-1.200 de lei, Caniche - 500-1.500 de lei.
Anunțurile de pe internet, prea puține garanții ale calității
O altă variantă este să apelați la forumurile de pe internet sau la grupurile de pe Facebook dedicate iubitorilor de animale, care au și rubrici de anunțuri. Acestea au marele avantaj că puteți găsi proprietari care oferă pui gratis sau la prețuri foarte mici, dar, ca și în cazul ofertelor de pe site-urilor de mică publicitate, nu aveți absolut nicio garanție oficială că animalele de rasă pe care le doriți nu au probleme de sănătate și că sunt de rasă pură.
Atenție! Nu acționați sub impulsul momentului!
Nu luați niciun animal dintr-un impuls, ci mai întâi documentați-vă dacă îi veți putea oferi un trai frumos și îndestulător, într-un spațiu generos, pe toată perioada vieții sale. Achiziționarea trebuie să fie un act bine gândit, deoarece are consecințe mari asupra familiei în ceea ce privește responsabilitățile și sacrificiile derivate din îngrijirea sa. Înainte de a face achiziția vizitați expoziții de animale, crescători, canise, felise, asociații de protecția animalelor și chiar medici veterinari pentru a le cere sfatul. Aceștia din urmă vă pot da informații cu privire la rasă, sexul animalului, cum se adaptează la spațiul de care dispuneți, bugetul lunar de care aveți nevoie pentru îngrijirea sa și intervalul de timp pe care trebuie să i-l dedicați zilnic. Nu uitați că orice pui se va face mare și că va avea toată viața nevoie de îngrijire.
Aproape jumătate dintre românii din mediul urban au cel puțin un animal de companie
48% dintre românii din mediul urban dețin animale de companie, potrivit unei cercetări realizate la sfârșitul anului trecut de compania iSense Solutions. Majoritatea deținătorilor de animale de companie au în grijă câini - 65%, iar pe locul al doilea în topul preferințelor se situează pisicile - 52%. Alte necuvântătoare preferate de români în locuințe sunt papagalii - 11%, peștii - 10% și iepurii - 4%. Conform studiului, 29% dintre persoanele care dețin animale de companie au doar câini, în timp ce 22% au doar pisici.
Costuri de câteva sute de lei pe lună de animal
A avea un animal de companie nu presupune numai bucuria pe care acesta o oferă familiei, ci și responsabilități, de la cele legate de timp până la cele materiale. Pentru că un prieten necuvântător este un membru al familiei care are nevoie de accesorii, de hrană și de îngrijiri medicale. Potrivit datelor Euromonitor, suma medie cheltuită de un român în 2014 pentru un animal de companie a fost de 111,2 lei, valoare ce crește de la an la an cu circa 4,9%. Ponderea cea mai mare o are hrana, însă cheltuielile pentru un câine sau o pisică, spre exemplu, cuprind și costurile accesoriilor - de la zgardă și lesă până la jucării, hăinuță, pătuț, cuști și altele. De asemenea, nu trebuie uitate îngrijirile medicale și toaletarea. Un câine sau o pisică se vaccinează o dată pe an (60-120 de lei), iar înainte de aceasta se deparazitează intern (prețul variază în funcție de greutate, o pastilă costă între 8 lei și 35 de lei). De asemenea, se recomandă analize generale de sânge o dată pe an (circa 150 de lei sau mai mult), dar și deparazitări externe în fiecare lună (prețul variază în funcție de greutate, de la 10 lei la 150 de lei). Pe lângă acestea, la circa trei luni se fac verificarea și curățarea urechilor, tăierea unghiilor și vidarea glandelor perianale, în cazul în care este nevoie, operațiuni efectuate tot la veterinar. Atenție! În prima lună de viață a câinelui sau a pisicii, costul întreținerii este mai mare, deoarece se adaugă vaccinurile de imunizare, microciparea, carnetul de sănătate și controale veterinare mai dese. De asemenea, la animalele care au o vârstă înaintată, ca și la cele care au probleme de sănătate, costurile cresc, vizitele la veterinar fiind mai frecvente și necesitând mai multe investigații, la fel cum se întâmplă în cazul oamenilor.