de Dana Georgescu
Din păcate, nu la fel de cunoscut în țara noastră precum Bichonul, Pitbullul, Beaglelul sau Labradorul, Ciobănescul românesc corb este un câine originar din România, cu o înfățișare, un temperament, dar și o tradiție ce îi fac cinste.
Arealul său nativ este predominant în centrul țării
Ciobănescul românesc corb, numit și Corb, deține toate calitățile necesare unui excelent câine de expoziție și de lucru, în acest din urmă scop având o tradiție în țara noastră ce se pierde în negura vremurilor. La fel ca și ceilalți Ciobănești românești, Corbul a fost și este încă un vajnic paznic al turmelor de oi, dar și al celor de vaci, al stânelor și al gospodăriilor. Cel mai des răspândit este în zona de centru a țării, în Argeș, Dâmbovița, Prahova și Brașov. Potrivit Asociației Chinologice din România, deşi aria sa de răspândire este relativ restrânsă, datorită calităţilor sale, populaţia existentă este numeroasă.
Masculii pot ajunge la înălțimea de 80 cm la greabăn
Această rasă a fost recunoscută oficial de Asociația Chinologică Română (AChR) la 14 noiembrie 2008 și a fost încadrată în grupa a II-a. Câinele Ciobănesc românesc corb are o talie mare, un corp robust și o alură ce inspiră mândrie nativă. Este masiv, rectangular, mai mult lung decât înalt, musculos și cu osatură solidă. Masculii sunt mai masivi decât femelele, având o înălțime la greabăn cuprinsă între 70 și 80 cm și o greutate de circa 60 kg. Capul este solid, cu bot conic, stop moderat, văzut din față apare arcuit, iar din profil, aproape drept. Trufa este neagră, buzele cărnoase, ușor căzute. Dinții trebuie să fie bine implantați, cu mușcătura în clește sau foarfece, potrivit standardului.
Negru în proporție de 80%
Acest câine are ochii mici comparativ cu capul, oblici și migdalați, de culoare căprui închis. Urechile au formă triunghiulară, rotunjite la vârf și purtate căzut. Coada e groasă, stufoasă, cu păr lung, coborâtă în repaus. Coloritul blănii este negru în proporție de 80% - de aici denumirea de Corb. Marcajele albe sunt acceptate pe piept și membrele anterioare, fără pete negre sau de altă culoare pe fondul alb. Atenție! Pe durata verii, blana poate căpăta tente roșcate, însă acestea sunt subtile. Părul este gros, blana fiind formată din două straturi: subpărul moale și mai scurt și părul de deasupra, care e mai lung și aspru.
Este indicat să fie dresat de mic
Personalitatea acestui câine impozant, curajos şi mândru se aseamănă foarte mult cu cea a confraților și conaționalilor săi nativi, ceilalți Ciobănești românești, mioritic, carpatin și de Bucovina. Este un câine cu temperament echilibrat, plăcut și docil. Este extrem de devotat familiei și gospodăriei și manifestă un accentuat simț de apărător. Având în sânge genele unui luptător neînfricat în fața animalelor sălbatice, trebuie avut grijă să fie strunit de mic și dresat, deoarece are tendința să devină agresiv cu persoanele pe care nu le cunoaște, iar acest lucru poate cauza probleme. În schimb, iubește membrii familiei, fie ei copii, câini sau alte animale, dacă este obișnuit cu ei de mic. Este ușor de dresat, fiind foarte inteligent și dornic să facă pe plac. Are un lătrat foarte puternic, ce semnalează din timp schimbări în mediul său înconjurător.
Îi plac libertatea și spațiile deschise
Corbul adoră să aibă o misiune, mai ales dacă aceasta implică protecția, manifestând o răbdare deosebită. De asemenea, îi plac libertatea și spațiile deschise, fiindu-i greu să se acomodeze sau să trăiască mai mult timp în apartament. Blana deasă necesită perierea o dată la câteva zile și chiar mai des, în special în perioada de năpârlire. E bine să se țină cont că acest câine masiv are nevoie de multă hrană de foarte bună calitate, fiind destul de greu de întreținut de persoanele cu venituri reduse.
Are nevoie de multă mișcare în fiecare zi
Se recomandă deparazitări interne și externe frecvente și schema completă de vaccinare. De asemenea, controalele medicale veterinare frecvente și suplimentele cu vitamine și minerale, după caz, pot preveni anumite probleme. Este o rasă foarte rezistentă la îmbolnăviri, în special dacă face suficientă mișcare în fiecare zi și dacă este îngrijit corespunzător. Ca la orice câine de talie mare, este predispus la riscul de displazie de șold și de afecțiuni osteoarticulare.
Sfat! Pentru perpetuarea în bune condiții a acestei rase străvechi, puii trebuie înscriși la Asociația Chinologică, iar la reproducţie se vor folosi doar exemplarele funcţionale şi clinic sănătoase, ce prezintă conformaţia tipică rasei.