Main menu

header

   Nurca este un animal sălbatic, mamifer, carnivor şi semiacvatic, deosebit de frumos şi inteligent, dar care, din păcate, a început să fie crescut în captivitate, în ferme, pentru blana sa deosebită. Poate fi şi animal de companie, şi încă unul foarte simpatic, însă trebuie să i se asigure toate condiţiile necesare.

Uşor adaptabilă

   Nurca aparţine familiei Mustelidae şi în prezent există două subspecii: cea europeană (Mustela lutreola) şi cea americană (Mustela vison). Este un animal ce se poate adapta foarte rapid şi uşor condiţiilor din captivitate.

În libertate trăieşte în special în nordul Europei şi în America, o parte din Asia, Caucaz şi vestul Siberiei, iar la noi nurca poate fi întâlnită în preajma bălţilor şi pârâurilor, în toate zonele de relief.

 

Foarte inteligentă

   Nurca are talia mică, iar corpul alungit, o coadă lungă, picioare scurte şi capul mic. Buzele sunt de culoare albă, iar la lăbuţe are o membrană ce o ajută să înoate foarte bine. Poate avea mai multe culori: negru, maro, gri, albastru, alb etc., iar pe gât are o pată albă sau galbenă. Lungimea corpului este de 30-45 cm, iar cea a cozii de, 11-18 cm. Simpaticul animal ajunge şi la o greutate de circa două, până la patru kilograme la mascul şi de jumătate de kilogram, două kilograme, cel mult, la femelă. Este bine de ştiut, în cazul în care vă hotărâţi să ţineţi o nurcă în casă, să îi faceţi operaţie de extirpare a glandelor perianale, altfel este posibil să miroasă urât. Oricum, veţi fi fascinaţi de ea, pentru că este extrem de inteligentă.

Are nevoie de sursă permanentă de apă

   Pentru a creşte o nurcă sau mai multe trebuie să îi asiguraţi anumite condiţii de viaţă, deoarece are nevoie de o sursă permanentă de apă, pentru a se îmbăia. Din punct de vedere al comportamentului, aceste mamifere sunt blânde, dar trebuie să luaţi exemplare sănătoase, născute în captivitate. Pot fi hrănite cu peşte, furaje de origine animală (80%) şi furaje de origine vegetală (20%), carne, şoareci şi insecte sau mormoloci de broască (dacă puteţi face rost). În plus, au nevoie de minerale şi de vitamine, la recomandarea medicului veterinar.

Daniela Purgaru