de Roxana Istudor şi Cristian Blănuţă
China a anunțat intenția de a crea un parc natural de mari dimensiuni, mai întins decât celebrul Yellowstone din SUA, dedicat special urșilor Panda gigant, pentru înmulțirea acestora în sălbăticie și salvarea speciei.
De trei ori mai întinsă decât Parcul Yellowstone
În 2016, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a clasificat specia Panda gigant ca pe una vulnerabilă, expusă riscului dispariției. În aceste condiții, autoritățile din China au elaborat un plan cu ajutorul căruia să intervină pentru protejarea speciei. Rezervația va fi de trei ori mai întinsă decât Parcul Yellowstone din SUA și va lega cele 67 de mici rezervații în care se găsesc acum aceste animale. Specialiștii speră ca prin acest demers să ajute animalele să migreze și să se înmulțească mai ușor, precum și să poată fi extins materialul genetic prin mișcarea urșilor pe distanțe mult mai mari, notează „The Guardian”.
Protecție pe toată linia
Numărul urșilor Panda gigant a crescut cu doar 17% în deceniul 2003-2013. În prezent există în sălbăticie circa 1.864 de exemplare, dar acestea sunt amenințate în principal de modificările de habitat. Date fiind aceste cifre, China și-a propus să mărească numărul urșilor Panda la 2.000 de exemplare până în anul 2025. „Parcul va fi un paradis pentru biodiversitate și va proteja întregul ecosistem”, explică Hou Rong, director al Centrului de cercetare pentru înmulțirea urșilor Panda gigant, din provincia Sichuan. De asemenea, noua rezervație va rezolva și problema protecției urșilor Panda din alte provincii, care de fiecare dată când treceau dintr-o zonă în alta intrau sub... altă jurisdicție.
Distrugere masivă a habitatului
În ciuda eforturilor de protejare și de înmulțire în captivitate, soarta urșilor Panda gigant este una vulnerabilă, întrucât specia rămâne în continuare expusă schimbărilor climatice și modificărilor de mediu, care sunt estimate a distruge circa o treime din habitatul acestor animale în următoarele opt decenii. Mai mult, menținerea și înmulțirea acestora în captivitate au generat o sărăcire a materialului genetic și pericolul consangvinizării. Circa 200 de exemplare se află în captivitate și, din cei 64 de pui născuți în anul 2016, 54 au supraviețuit.
Animalele vin, oamenii pleacă
Omul de știință american David Wildt, de la Institutul Smithsonian, s-a declarat „încântat de măsurile semnificative pe care China se pregătește să le ia pentru salvarea speciei de urși Panda gigant”. Nu la fel de fericiți sunt însă locuitorii din aceste zone, care urmează să fie nevoiți să-și părăsească locurile natale pentru a face loc noului parc de mari dimensiuni și animalelor care îl vor popula. 170.000 de persoane vor trebui să renunțe la recoltarea bambusului, de exemplu, ocupație din care unii trăiesc de generații întregi.
Pe lângă urșii Panda gigant, rezervația naturală anunțată de China va proteja alte peste 8.000 de specii de plante și animale aflate în pericol de dispariție (Agenția Xinhua)
Simbolul naţional al ţării se întoarce
Ca simbol național al Chinei, urșii Panda gigant au fost considerați specie amenințată cu extincția pe lista internațională încă din anii ’90. China a avut toate datele acestui dramatic proces încă din 1960, când au fost înființate primele rezervații. Între timp, o combinație de reîmpăduriri, protecție și legislație strictă împotriva uciderii a readus specia „pe linia de plutire” din perspectiva numerică, astfel încât astăzi urșii Panda gigant sunt considerați doar... în pericol, arată „The New York Times”.