de Roxana Istudor şi Claudiu I.
Numărul vulpilor urbane din Marea Britanie care trăiesc printre oameni, case, mașini și pubele a crescut de patru ori în ultimele două decenii, devenind un fenomen greu de gestionat.
Un exemplar la fiecare 300 de rezidenți
În Marea Britanie trăiesc în prezent, potrivit estimărilor, circa 150.000 de vulpi urbane, câte un exemplar la fiecare 300 de rezidenți doar în Anglia, notează „The Guardian”. Există și un top al prezenței acestor animale în localitățile englezești, cu cea mai mare concentrație în Bournemouth: 23 de vulpi pe kilometru pătrat, arată un studiu al Universităților Brighton și Reading. Alte orașe importante care intră în fruntea clasamentului sunt Bristol și Newcastle, cu 16, respectiv 10 animale pe kilometru pătrat.
În Londra găsesc hrană și habitat
Londra se află printre orașele cu o prezență semnificativă a vulpilor, care au ajuns aproape o priveliște obișnuită - 18 animale pe fiecare kilometru pătrat asigură capitalei Regatului Unit o poziție fruntașă și un element cel puțin exotic pentru milioanele de turiști care sosesc în metropolă. „În locuri cum este Londra, vulpile pot găsi hrană din abundență și un habitat relativ primitor. Există destui șobolani și șoareci în oraș pentru ele”, explică Ian Tokelove, purtător de cuvânt al „London Wildlife Trust”. Fenomenul este cu atât mai îngrijorător cu cât un studiu din 2014 arăta că 91% dintre localitățile care nu ar putea gestiona prezența vulpilor sunt nevoite totuși să facă acest lucru din cauza prezenței animalelor.
Din sălbăticie, alături de oameni
Per ansamblu, numărul vulpilor (inclusiv cele sălbatice) din Marea Britanie a scăzut din anii ’90 încoace. Între 1995 şi 2015, vânătoarea și penuria de hrană au dus la o prăbușire cu circa 43% a numărului vulpilor din sălbăticie, atrage atenția Philip Stephens, de la Universitatea Durham. În aceeași perioadă, doar 33.000 de animale trăiau în orașe. În 2001, majoritatea orașelor din Anglia și Țara Galilor nu aveau vulpi, date care s-au schimbat semnificativ în ultimul deceniu, punctează „The New Scientist”. La aproape un secol de la primele mențiuni ale prezenței vulpilor în orașele din sudul Angliei, specialiștii constată migrarea acestora spre așezările oamenilor în paralel cu declinul populațiilor de vulpi din sălbăticie.
Preferă localitățile de provincie
Trevor Williams, fondator al organizației „The Fox Project”, consideră că invazia vulpilor în orașe se datorează faptului că societatea urbană se extinde tot mai mult spre zona rurală. „În plus, este vorba și despre faptul că studiile anterioare au subestimat numărul animalelor din pricina cercetărilor superficiale și a penuriei de mostre”, adaugă Williams. Ca urmare, biologul Dawn Scott și zoologul Phil Baker au montat transmițătoare unui număr de exemplare pentru a le observa interacțiunile și teritorialitatea. După date înregistrate în perioada 2013-2015, s-a constatat că vulpile preferă localitățile de provincie și nu se „mută” în marile orașe decât dacă nu au încotro.
Din împrejurimi, în... cultură
Prezența vulpilor în viața britanicilor a fost imediat înregistrată și ca fenomen cultural. Există cărți despre aceste animale, cum ar fi „How to be human”, de Paula Cocozza, care povestește obsesia unei femei pentru o vulpe zărită pe pridvorul casei. Scriitorul Charles Foster folosește imaginea unei vulpi roșii ca antet pentru scrisorile pe care le trimite, iar trupa norvegiană Ylvis a lansat piesa „The Fox”. De altfel, reprezentările acestor animale pe majoritatea obiectelor pe care le folosesc oamenii au ajuns o adevărată modă: pe perne, pe cărți de vizită, pe șervete de bucătărie, pe covoare sau pe rochii semnate de designeri celebri, imaginea vulpii este peste tot.
Ţin sub control populaţiile de rozătoare
Prezența vulpilor în orașe a stârnit îngrijorare printre locuitorii insulari ani la rând. Au fost raportate cazuri în care animalele au ucis copii ori au atacat bebeluși, dar autoritățile consideră că astfel de incidente sunt foarte rare. Cât despre bolile pe care le pot transmite - rabia sau un tip de vierme intestinal -, acestea nu sunt prezente pe teritoriul britanic. În schimb, vulpile sunt considerate benefice pentru că țin sub control populațiile de rozătoare din orașe, precum și pentru că furnizează imaginea sălbăticiei celor crescuți exclusiv în interiorul zonelor urbane. „Foarte mulți oameni nu realizează că Londra susține o faună sălbatică uriașă”, argumentează Ian Tokelove.