Puricii şi căpuşele trebuie eliminate, pe de o parte, pentru că muşcăturile lor provoacă animalelor mâncărimi, disconfort sau răni ce se pot infecta şi, pe de alta, deoarece transmit diverse boli. Orice pisică sau câine, chiar dacă stă mai mult în casă, poate avea purici sau căpuşe, mai ales în perioada călduroasă. Trăiesc de pe urma gazdelor
Există mai multe tipuri de paraziţi externi, dintre aceştia cel mai des întâlniţi fiind puricele Ctenocephalides felis (la pisici), Ctenocephalides canis (la câini) şi căpuşele. Aceştia trăiesc pe câte o gazdă, îşi depun ouăle pe aceasta şi se hrănesc cu sânge. Simptomele infestării cu aceşti paraziţi sunt: animalul se scarpină des şi apar iritaţii ale pielii. Atât puricii, cât şi căpuşele se pot observa cu ochiul liber, iar zonele preferate de aceşti paraziţi sunt gâtul şi burta.
Provoacă boli grave
În cazul în care nu sunt eliminaţi la timp, aceşti paraziţi externi pot provoca animalelor alergii dermatice, anemii şi diverse boli, dintre care unele cronice. De asemenea, un animal ce are purici sau căpuşe este în general infestat şi de paraziţi interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtătorii larvelor celor din urmă, pe care le inoculează gazdei prin înţepături.
O femelă de purice depune 50 de ouă zilnic
Puricii sunt de culoare neagră sau brună şi au corpul de circa doi, trei milimetri lungime, alungit şi aplatizat pe lateral. Această insectă-parazit poate da naştere, în scurta sa viaţă, la mii de alţi purici, deoarece o femelă depune în jur de 50 de ouă pe zi. Acestea cad de pe gazdă şi ajung afară, în iarbă sau în casă şi aşteaptă momentul potrivit pentru a se transforma în purice matur. Larvele pot detecta gazda după căldură, mişcări şi dioxidul de carbon eliminat prin respiraţie.
Nu trageţi căpuşele afară din pielea animalului!
Căpuşa este o insectă puţin mai mare decât un purice, are corpul aplatizat şi uşor rotund. Când ajunge pe un animal ea începe să caute pielea, pe care o înţeapă şi începe să sugă sângele până se umflă. După ce termină, ea elimină o secreţie periculoasă, ce poate provoca diverse boli grave (piroplasmoză, maladia Lyme etc.). Nu încercaţi să scoateţi căpuşa din piele, deoarece în orice moment ea poate infesta animalul cu această secreţie. Folosiţi un cleştişor special sau o puteţi îneca într-o picătură de ulei, dar cel mai bine este să mergeţi urgent la medicul veterinar.
Pentru a scăpa de aceşti paraziţi puteţi cumpăra din pet-shop-uri diverse picături, şampoane speciale, sprayuri sau coliere.
Daniela Purgaru