de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Sunteți preocupați de alimentația sănătoasă și doriți ca și câinele să primească tot ce e mai bun pentru a fi mereu în formă și a vă bucura cât mai mult timp de vitalitatea lui? În acest sens, e bine de știut că hrana special concepută, fie uscată, fie umedă, conține toți nutrienții de care are nevoie el zilnic. Însă, dacă vreți să îi diversificați meniul sau dacă poftește atunci când stați la masă, este foarte util să știți ce are voie să primească din farfurie. Potrivit medicului Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, există câteva legume ce pot fi folosite în alimentația câinelui, preparate doar în unele moduri și în anumite cantități.
Nu se dau cartofi cruzi!
Câinele este un carnivor, ține să amintească doctorul veterinar, chiar dacă, după cum spune acesta, evoluția și mai ales apropierea sa de om l-au împins, ușor-ușor, să devină omnivor. Printre alimentele recomandate acestuia se numără morcovii, mazărea, fasolea verde, sparanghelul, dovleacul, merele, perele, pepenele și chiar cartofii și portocalele. În ceea ce privește cartofii, aceștia pot fi folosiți, dar doar gătiți într-un anume fel. „Spălați bine, fără să fie curățați, tăiați în felii și copți, neapărat, nu cruzi, pentru că sunt toxici - conțin solanină termosensibilă. Puteți oferi două-trei felii, nu mai mult. Sunt o sursă de vitamine B, fibre și magneziu. Nu folosiți sare sau alte condimente și evitați să adăugați o garnitură de mititei sau de pui prăjit în ulei”, a precizat specialistul.
Castraveții se fierb cinci minute
Sparanghelul merge preparat pe grătar, fără capetele fibroase, „atinși” cu puțin ulei de măsline, dar fără condimente. Se taie în bucățele mici și se oferă trei-patru bucăți. „Sunt o sursă bună de fibre, magneziu, vitaminele C și K, fier și potasiu”. Morcovii trebuie spălați bine, tăiate capetele și fierți timp de zece minute. „Două sau trei mușcături ar fi suficiente pentru un aport de vitamine A și K, fibre și potasiu. Nu îi folosiți cruzi”, spune medicul veterinar. Castraveții se spală bine, se scot semințele, se taie în bucăți rezonabile și se fierb timp de cinci minute. Aceștia „hidratează și aduc ceva vitamina K. Două-trei bucățele sunt suficiente. Evitați să îi faceți salată și să adăugați sare sau telemea”, precizează doctor Lescai.
Se evită semințele de mere!
În ceea ce privește fasolea verde, se taie capetele, se spală bine și se fierbe zece minute. În caz de colici intestinale, aceasta poate fi combinată cu orez fiert și cu pui fiert. Se oferă după răcire și nu se folosesc mai mult de trei-patru păstăi. Este o sursă bună de fibre și de proteine vegetale. Cu privire la mazăre, boabele se fierb timp de patru-cinci minute, se răcesc și se oferă două-trei linguri. Este o sursă de vitamine K, B și C, fibre, proteine, fosfor și potasiu. Și cartofii dulci sunt recomandați. „Pot fi curățați, tăiați în cuburi, fierți și apoi zdrobiți. Piureul este oferit în combinație cu mâncarea obișnuită a câinelui, două-trei linguri fiind de ajuns. Aduc un aport de vitamina A, magneziu și fosfor”, spune medicul veterinar, care atrage însă atenția că nu trebuie să puneți unt sau sare pe cartofi. Merele sunt o sursă bună de fibre, vitamina C, potasiu și flavonoide. Trebuie evitate seminţele, deoarece sunt toxice, conținând arsenic. Doza de măr recomandată este de jumătate de felie.
Două-trei boabe de afine sunt suficiente
Bananele sunt o bună sursă de potasiu. Doi centimetri sunt de ajuns, este de părere specialistul. Murele sunt sursă de antioxidanți, polifenoli, tanin, folați și Omega 3, iar doza sigură este de două-trei fructe. Afinele sunt bogate în antioxidanți, seleniu, zinc și fier, dar și în vitaminele C, E, A și B. Două-trei boabe sunt suficiente, mai spune medicul veterinar. Coacăzele reprezintă o bună sursă de vitamina C, fibre și magneziu. „Sunt bune în afecțiuni urinare, însă nu se servesc ca atare, ci doar procesate termic. Două lingurițe sunt suficiente”, potrivit specialistului. Kiwiul este bogat în potasiu și vitamina C, iar doza sigură pentru câine este de maximum o felie. În privința portocalelor, de la acestea trebuie îndepărtate coaja și semințele. O gustare de jumătate de felie este suficientă, precizează medicul.
Maximum două-trei bucățele de pepene roșu
Perele sunt bune pentru că sunt o sursă bună de vitamine C, E și B1, dar și de fibre și fosfor. Unu sau două cuburi fiind de ajuns. Dovleacul este un rezervor de fibre, betacaroten, zinc, fier, potasiu și vitamina A, însă pentru câini se recomandă doar interiorul moale, circa una-două lingurițe. Zmeura este o sursă de antioxidanți, potasiu, magneziu, fier şi cupru, însă două-trei fructe sunt suficiente. Căpșunile au Omega 3 și vitaminele C, K și B, dar jumătate de fruct este o porție considerată sigură. De la pepenele roșu se îndepărtează semințele și coaja. „Două-trei bucățele de unu-doi centimetri sunt suficiente”, mai spune veterinarul.
Fructele ce trebuie evitate la câine sunt strugurii și stafidele (produc intoxicație), avocadoul (cauzează iritație digestivă), smochinele (pot da alergii, diaree și vomă) și cocosul (conține trigliceride ce pot cauza acumularea de gaze la nivel digestiv)