de Roxana Istudor
Inhalarea anumitor substanțe în scopul eliberării de stres, binecunoscuta aromoterapie, este folosită pe larg de oameni, dar nu a intrat în domeniul medicinei veterinare decât recent și în mică măsură. Una dintre primele ținte: caii de curse.
Inhalarea anulează emoțiile concursului
Un studiu recent afirmă că aromoterapia poate fi de folos pentru cai, în special pentru cei pregătiți pentru curse, afirmă un studiu prezentat de Societatea Psihologică Americană, în cadrul Congresului de biologie experimentală de la Chicago. Mai exact, pentru a calma animalele expuse stresului transportului pe distanțe lungi, al competiției, al zgomotelor prea puternice sau al evoluției pe teren nefamiliar, s-a emis ideea de a se utiliza inhalarea unor substanțe celebre pentru efectele lor calmante.
Uleiul de lavandă, soluție promițătoare
Terapiile de reducere a stresului cailor de competiție exclud de regulă sedativele sau tratamentele cu plante. În aceste condiții, proprietarii animalelor care nu doresc să le vadă cu nivel crescut de cortizol și cu bătăi prea puternice de inimă pot recurge la o formulă care a dat rezultate promițătoare. Mai exact, pe timpul unei călătorii, la una dintre opririle care se petrec la fiecare 15 minute, cailor li s-a dat să inhaleze o soluție de ulei de lavandă. La o altă oprire li s-a oferit apă distilată. Măsurând ritmul cardiac și nivelul cortizolului, s-a observat că acestea erau semnificativ mai mici după momentul cu inhalarea de lavandă. Imediat ce au rămas fără aromoterapie, caii s-au „întors” la ritmurile cunoscute de stres crescut.