de Roxana Istudor şi Claudiu I.
Leii africani riscă dispariţia exact ca strămoşii lor din Era glaciară Felinele mari care au dispărut la sfârșitul ultimei Ere glaciare prezintă un „film” al extincției care se poate repeta „la indigo” în cazul leilor africani, specie-emblemă a „continentului negru”.
Prada se pierde masiv
O echipă de specialiști internaționali din Marea Britanie și din Suedia a realizat un studiu de amploare care a dus la concluzia că următoarele feline pe lista extincției sunt leii africani dacă reperele lor de existență actuale vor continua, arată sciencedaily.com. În încercarea de a determina dacă vechile reguli ale dispariției felinelor mari pe timpul ultimei Ere glaciare se aplică la leii din prezent, specialiștii au tras concluzii mai mult decât alarmante. Astfel, s-a observat că, dacă speciile dispărute atunci ar fi fost în viață astăzi, nu ar fi avut la dispoziție decât 25% din fondul de animale pe care obișnuiau să le vâneze. În același fel (dar din alt motiv...) se pune problema în cazul felinelor pe care am putea ajunge să le mai vedem doar în vechile filme documentare: din cauza presiunii, extinderii și intervenției umane, prada leilor dispare masiv, condamnându-i la extincție.
SOS felinele mari!
Dacă se menține ritmul actual al dispariției animalelor pe care le vânează felinele mari, se poate estima foarte ușor că nu doar leii africani vor dispărea, ci și tigrii și gheparzii, adaugă specialiștii de la Universitatea Sussex. De altfel, acesta este motivul major care generează riscul dispariției acestor specii de feline, cu leii africani în cel mai mare pericol. „Acest studiu comun arată că în cazul în care speciile care asigură hrana acestor feline vor continua să dispară atât de rapid, leul, leopardul pătat, tigrii și gheparzii vor deveni amintire. Trebuie să încercăm să facem reversibilă această tendință care a început chiar de la finele Erei glaciare și care ar putea avea același rezultat nefericit”, argumentează doctor Chris Sandom.
Se estimează că leul african ar putea dispărea în 30-40 de ani. Autoritatea națională americană pentru protejarea vieții sălbatice a propus înscrierea speciei printre cele pe cale de dispariție