de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Universul unui film care a ajuns legendar se extinde spre lumea animalelor. Fanii seriei „Războiul stelelor” își arată admirația în foarte multe feluri, iar unul dintre acestea este numirea unor specii nou-descoperite după personaje emblematice din renumita producție cinematografică.
„Tușa personală” a descoperitorului
Unii fani înfocați ai seriei „Star Wars” se întâmplă să fie oameni de știință care au ales să-și arate sentimentele față de film prin numirea unor specii noi de animale pe care le descoperă după îndrăgitele personaje ale seriei cinematografice. După cum se știe, denumirea în limba latină a unei specii este formată din două cuvinte, primul care indică specia din care face parte exemplarul, iar celălalt, familia de care aparține. În momentul în care un om de știință descoperă un animal necunoscut, are libertatea de a alege un nume care să reflecte orice, de la înfățișarea exemplarului până la vedeta preferată de savant. Deși denumirea trebuie să respecte anumite reguli, rămâne întotdeauna loc pentru „tușa personală” a descoperitorului. Așa se face că au apărut specii noi care poartă nume din lumea fantastică imaginată în universul „Star Wars”.
Gândacul Chewbacca
Trigonopterus chewbacca este o insectă mică, fără aripi, descoperită recent în Noua Guinee și descrisă într-un studiu publicat de „ZooKeys”. Se pare că picioarele și capul micii creaturi le-au reamintit cercetătorilor care au descoperit-o de personajul păros din celebra serie SF, deși insecta nu măsoară decât 3,34 milimetri. De altfel, în 2009, oamenii de știință denumeau și o specie de molie după îndrăgitul wookiee - Wockia chewbacca - și aceasta mult mai mică decât personajul căruia îi poartă numele.
Girafa Amidala
Un craniu impresionant, ornat cu podoabe vizibile, le-a reamintit cercetătorilor de personajul Padmé Amidala, din „Amenințarea fantomei”, unul dintre episoadele „Star Wars”. Așa a apărut denumirea unei specii de girafe, în onoarea unei creații de ficțiune - Xenokeryx Amidalae, descrisă în revista „Plos One”. Totul a pornit, se pare, de la forma de „T” a unei excrescențe prezente pe capul speciei de girafă, care îi dă animalului o alură regală și pare să trimită cu gândul la fermecătoarea apariție întruchipată de Natalie Portman.
Furnica Jedi
Tetramorium Jedi este o specie de furnică descoperită în pădurile din Madagascar. La momentul identificării ei, cei care au prezentat-o lumii o descriau ca pe „o specie nouă, denumită după personajul de ficțiune nobil și înțelept, gardian al păcii din universul creat de George Lucas”. În opinia celor care au depistat-o, furnica aduce ca înfățișare cu celebrii cavaleri cu glugă maronie care ascundeau sub mantii și diplomația, dar și arma.
Gibonul Skywalker
În vârfurile arborilor înalți din Asia Sud-vestică trăiește o specie de gibon care a primit numele eroului din „Războiul stelelor”, Luke Skywalker. Descrisă la începutul acestui an în „American Journal of Primatology”, specia a fost identificată de puțină vreme și se pare că deja este în pericol de dispariție. Potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, gibonul Skywalker riscă extincția. „Specia are în față aceleași primejdii grave și iminente cu care se confruntă multe alte specii de primate mici, din cauza pierderii habitatului și vânatului excesiv”, punctează Samuel Turvey, cercetător care a realizat un studiu asupra gibonilor.
Păianjenul Sarlacc
Aptostichus Sarlacc și-a primit numele după creatura fioroasă care populează una dintre seriile celebrului „Star Wars”. Insecta face parte dintr-o familie extinsă, de 33 de păianjeni cu care se înrudește, dar este singurul care a primit un nume inspirat din filmul legendar. Totuși, nici „verii” săi nu stau rău: una dintre specii poartă numele iluzionistului Penn Gillette, iar o alta, pe al fostului președinte al SUA Barack Obama.
Acarianul Darth Vader
Atunci când au fost descoperite trei specii noi de acarieni în estul Australiei, una dintre ele a primit numele Darthvaderum. Trimiterea către personajul care a aprins imaginația atâtor milioane de spectatori este foarte limpede, cu atât mai mult cu cât gluga întunecată a acestei specii i-a amintit celui care a descoperit-o de lordul întunericului. „Când am văzut acarianul, mai ales capul, imediat m-am gândit la Darth Vader”, a explicat Glenn Hunt alegerea făcută. Același Darth Vader a fost sursă de inspirație pentru gândacul Agathidium Vaderi, care are în dotare un cap ce pare a avea o cască. De asemenea, Thricops Vaderi este o specie de muscă ce l-a determinat pe descoperitorul ei, Jade Savage, să se gândească la înfățișarea personajului negativ din „Războiul stelelor”.
Viermele Yoda
Specia Yoda Purpurata a fost descrisă pe larg în revista „Invertebrate Biology”, după ce la mari adâncimi din Oceanul Atlantic a fost descoperit acest nevertebrat cu formă ciudată. Cei care l-au observat au făcut o legătură între forma capului viermelui de culoare roșie și urechile personajului Yoda, astfel încât specia și-a primit numele reprezentativ fără întârziere.
Somnii Greedo
Atunci când au denumit o nouă specie de somn Peckoltia Greedoi, cei care i-au descoperit au constatat că aceștia seamănă cu personajul Greedo din Rodia. Autorul depistării noii specii, Jonathan Armbruster, nu a lăsat niciun dubiu cu privire la sursa inspirației pentru denumirea tipului de somni: „L-am numit după vânătorul de recompense ucis de Han Solo în episodul IV. Somnul și personajul seamănă izbitor”, a spus Armbruster, referindu-se la ochii bulbucați și la capul teșit al peștelui descoperit.
Magnolia Star Wars
Nu doar animalele au onoarea de a fi numite după celebra serie „Războiul stelelor”, ci și în lumea plantelor există o specie de magnolie care poartă numele Star Wars. Este un copac spectaculos, cu înflorire abundentă, care durează din aprilie până în mai. Florile acestei specii de magnolie sunt enorme, în formă de lalea, iar frunzele sunt și ele de mari dimensiuni, arborele uimind prin înfățișarea masivă.